Ruska kompanija ranije danas obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj

Deset evropskih kompanija koje kupuju ruski gas otvorilo je račune u Gasprombanci, a četiri su već platile gas u rubljama, objavila je američka agencija Blumberg pozivajući se na izvore.

Četiri kupca ruskog gasa iz Evrope već su platila za isporuke u rubljama, kao što je Rusija i tražila. Deset evropskih kompanija već je otvorilo račune u Gasprombanci, navodi agencija.

Ruska kompanija ranije danas obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj jer nisu izmirile svoje obaveze po novom načinu plaćanja u rubljama.

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da je Austrija prihvatila nove ruske uslove za plaćanje gasa. On je dodao i da su od ruskog predsednika Vladimira Putina dobijene garancije da neće biti problema u isporuci plavog goriva, tako da je situacija za Austriju nepromenjena.

Kao odgovor na zapadne sankcije protiv Rusije, uvedene zbog specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Vladimir Putin je 23. marta doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama, prenosi Sputnjik.

On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.

Rusija je zaustavila fizički protok gasa u Bugarsku zbog nespremnosti Sofije da svoje obaveze plaća u rubljama, izjavio je ministar energetike Aleksandar Nikolov, uz napomenu da će sutra posetiti Brisel zbog novonastale situacije. Kako je najavljeno, zamenik premijera Asen Vasilev i Nikolov otputovaće u četvrtak u Brisel, kako bi sa zvaničnicima Evropske unije razgovarali o aktuelnoj situaciji.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je poručio danas u telefonskom razgovoru s bugarskim kolegom Kilirom Petkovim da će njegova zemlja pružiti pomoć Bugarskoj nakon što je Rusija prekinula isporuke gasa toj zemlji.

- Premijer je rekao da će Grčka pomoći Bugarskoj da se izbori sa novonastalom situacijom izazvanom ruskim odlukama u energetici - navodi se u saopštenju Micotakisovog kabineta, bez iznošenja podrobnijih detalja.

Autor: redportal.rs

#evropske kompanije

#gas

#rublje