Predsednik Putin je ranije rekao da Rusija neće prihvatati plaćanje za isporuke prirodnog gasa u "kompromitovanim" valutama

Cena gasa u Evropi premašila je 1.350 dolara za 1.000 kubnih metara nakon naredbe ruskog predsednika Vladimira Putina da se „neprijateljskim zemljama” gas prodaje samo za rublje.

Cena gasa za isporuku u aprilu (fjučers ugovori) skočila je na holandskom TTF čvorištu za skoro 20,3% na 1.353 dolara za hiljadu kubika, ili na 118,75 evra po megavatčasu po trenutnom kursu evro/dolar, prema podacima sa londonske ICE berze, izveštava Tass.

Predsednik Putin je ranije rekao da Rusija neće prihvatati plaćanje za isporuke prirodnog gasa u "kompromitovanim" valutama, uključujući dolare i evre, i da će preći na plaćanje u rubljama, dodaje ruska agencija.

Ruski lider je precizirao da će se predstojeće izmene gasnih ugovora sa "neprijateljskim zemljama" ticati samo valute plaćanja, koja će biti promenjena u rusku rublju.

Putin je naložio vladi da izda odgovarajuću direktivu Gaspromu o izmenama postojećih ugovora. Ministarstvo finansija i ruska centralna banka bi trebalo u roku od nedelju dana da utvrde proceduru po kojoj će uvoznici gasa kupovati rublje na domaćem tržištu.

Autor: redportal.rs

#cena

#gas

#putin

#rublje