Delovi DNK i RNK stigli iz SVEMIRA

Daleko pre no što je svemirski kamen doneo smrt na neviđenoj skali dinosaurusima, manji rođaci meteora su efektivno raširili seme materija potrebnih za nastanak života. Godine 1960. prikazani su meteoriti koji sadrže određene, ali ne sve, nukleobaze od kojih su se formirale DNK i RNK. Sada nalazi nedostajućih nukleobaza u meteoritima ojačava dokaze da je zaista hemija potrebna za stvaranje života došla sa neba.

Rana Zemlja je bila veoma negostoljubivo mesto, često toliko vrela da može da razori na delove molekule potrebne za život. ovo postavlja očigledno pitanje, odakle su ti molekuli došli onog trenutka kada se planeta dovoljno ohladila da oni mogu da opstanu - asteroidi i komete su najočigledniji odgovor.

Ideja je dobila dodatno ta težini kada su adenin, guanin i uracil (nukleobaze) otkriveni unutar meteorita zajedno sa još 5 nukleobaza. Ove hemikalije su neophodne, ali ne dovoljne da bi se započeo život onaj koji je danas na zemlji. Tako najnovija objava, koja je izašla u časopisu Nature Communications, da su nedostajuće nuklebaze citozin i timin otkrivene u meteoritima do kraja je dopunio tu prazninu u znanju i hemiji.

Otkriće citozina i timina na meteoritima nije nikakva novost niti išta čudno. Oba su klasifikovana kao primarne nukleobaze, koje se formiraju od šestočlano azotnog prstena. Međutim, takođe je i uracil, koji prethodno pronađen u meteoritima. Autori studije otkrili su sada sva tri u meteoritima iz Murčinsona, Moreja i jezera Tagiš.

Ova tri meteora su izabrana jer su sva bogata ugljenikom i sakupljena su vrlo brzo nakon pada na Zemlju. Murčinson meteorit je posebno bio uzbudljiv naučnicima, sa 96% amino kiselina otkrivenim na njemu.

Ako su molekuli života stigli iz svemira na našu planetu, i druge planete su takođe mogle proći isto, što povećava našu šansu da postoji život negde van u univerzumu.

Autor: redportal.rs

#DNK

#Dinosaurusi

#Molekuli

#Nauka

#RNK

#Univerzum

#amino kiseline

#rana zemlja

#svemir

#zemlja

#život iz svemira