Pripremite svoj organizam pred dugu i hladnu zimu

Verovatno ste čuli da se ove jeseni mnogo priča o cinku i selenu kao glavnim rešenjima za zdrav organizam, bezbrižnu i mirnu predstojeću zimu.

Cink i selen su glavni izvori minerala i u velikoj meri doprinose poboljšanju i razvoju imunog sistema. Neophodni su za normalno funkcionisanje organizma. Trebalo bi ih dodavati ishrani ili pojačati hranu u kojoj se oni nalaze.

Od početka pandemije koronavirusa, povećala se potražnja za cinkom, selenom, vitaminom B, C i D. Upravo ovi suplementi su glavni za očuvanje organizma u borbi protiv ovog opakog neprijatelja.

Značaj cinka ogleda se u zarastanju rana, odličan je za kosti, nokte, utiče na brzo vraćanje osećaja ukusa prilikom gubitka. Pomaže kod mentalnog napora i u prevenciji prehlade, gripa i hroničnih infekcija tako što ima antioksidativnu ulogu. Takođe, cink smanjuje rezistenciju na insulin, sprečava uvećanje prostate i još mnogo toga.

Foto: Unsplash.com

Selen je jedan od najmoćnijih antiksidanasa. Neophodan je za jačanje imunog sistema i funkcionisanje štitne žlezde, a istraživanja pokazuju da ljudi sa niskim nivoom ovog minerala su podložniji oboljenjima i virusnim infekcijama. Ipak, stručnjaci savetuju da se ne preteruje sa unosom selena, jer je tanka linija između nedostatka i viška ovog minerala u organizmu.

Namirnice bogate cinkom su:

Crvena mesa, posebno govedina, jagnjetina i jetra, mleko i mlečni proizvodi. Cinka ima u pšenici, kukuruzu, kupusu, pasulju, kikirikiju, orasima, bademima i semenkama bundeve i suncokreta.

Imajte u vidu da unos velikih količina kofeina i nikotina mogu biti razlog nedostatka cinka.

Cink treba uzimati i kao preventivu u proleće i u toku zime, kad je izloženost virusima pojačana, u vreme većih napora i izloženosti stresu.

Foto: Unsplash.com/@kate5oh3

Namirnice bogate selenom su:

Riba i morski plodovi, brokoli, kupus, a može se uneti i kroz odgovarajuće suplemente. Takođe, dokazano je da suplementacija selenom povećava imunitet organizma prema kanceru i štiti organizam od malignih oboljenja.

Foto: Unsplash.com

U očuvanju imuniteta važnu ulogu imaju i B vitamini, posebno B6 i B12.Vitamin B6 je najviše zastupljen u žitaricama, mahunarkama i mesu, a najveći izvor vitamina B12 su meso, riba i jaja.

Uloga vitamina C u poboljšanju imuniteta je od davnina poznata. Vitamina C ima najviše u voću kao što su limun, pomorandža, kivi i povrću - paprika, kupus.

Vitamin D je takođe važan za očuvanje imuniteta. Ima ga najviše u ribi i mlečnim proizvdima.

Autor: redportal.rs

#Korona virus

#cink

#imunitet

#selen

#vitamini

#zima