Celokupna posada EVAKUISANA

Prema ukrajinskim izvorima, baterija protivbrodskog sistema kod obale Odese pogodila je raketnu krstaricu Moskva, drugi po veličini ratni brod ruske flote.

Više ukrajinskih zvaničnika je izjavilo u sredu da je protiv-brodska raketna baterija klase Neptun, sakrivena u okolini Odese, pogodila dva puta Moskvu - uspevši da izazove požar na 186 metara dugom brodu.

Anton Gerašenko, savetnik ministarstva unutrašnjih poslova u Kijevu, je objavio da je došlo do udara. Nakon njega je i Maksim Garšenko, načelnik administracije u Odesi, kako je naveo:

Udari raketnog sistema Neptun izazvali su velika oštećenja na raketnoj krstarici Moskva.

Ruska Federacija je takođe potvrdila da je došlo do oštećenja na brodu ali je kao razlog naveden eksplozija skladišta sa municijom. Posada je kompletno evakuisana, kako je navelo rusko ministarstvo odbrane u izjavi koju je objavilo kasno sinoć.

Kako se navodi sa ruske strane, krstarica je pretrpela teška oštećenja (prema određenim izvorima, oštećenja koja nije moguće popraviti), kao i da je razlog požara pod istragom.

Moskva nije nov brod, u operativnoj službi je već 40 godina, ali kao jedan od najvećih brodova ruske mornarice teško je naoružana i ima jednu od najvažnijih uloga odbrane Crnomorske flote. Poseduje 16 lansera protiv brodskog raketnog sistema P-1000, kao i sa 64 vertikalne tube PVO sistema S-300, pored toga poseduje i 40 lansera bliskog PVO sistema OSA kao i sve klasične topovske sisteme ratnih brodova klase krstarica. Takođe ima i torpedne cevi, kao i višenamenski helikopter.

Prema ukrajinskim i zapadnim izvorima drugi najveći brod u ruskoj ratnoj floti i jedan od najmoćnijih defanzivnih brodova JE POTONUO.

Autor: redportal.rs

#Crnomorska flota

#Ministarstvo odbrane

#Moskva

#Neptun

#Poraz

#Ukrajina

#Ukrajinci

#baterija

#eksplozija

#evakuacija

#gori

#krstarica

#odesa

#pogođen

#posada

#potonula

#potopljen brod

#putin

#rakete

#raketna

#raketna krstarica

#rusija

#skladište municije