Posada bezbedno spasena

Najveći iranski mornarički brod Kharg potonuo je u sredu nakon požara u Omanskom zalivu, ali je posada bezbedno spasena, javili su iranski mediji.

Dalje objašnjenje nije dato za najnoviji incident u regionu osetljivih plovnih puteva, gde postoje optužbe za napade na brodove u vlasništvu arhineprijatelja neprijatelja Irana - Izraela.

Državna televizija saopštila je da je vatra na iranskom brodu najveće tonaže započela oko 02.25 ujutro u sredu u blizini iranske luke Jask, gde je bio u misiji za obuku. Omanski zaliv se povezuje sa Hormuškim moreuzom gde prolazi oko petine svetske nafte.

Spasilačke akcije za Kharg trajale su satima, navodi se u izjavi državne televizije, sa iskrcavanjem sve posade.

- Svi napori da se brod spasi bili su neuspešni i potonuo je - izvestila je poluzvanična novinska agencija Fars.

U aprilu je Iran rekao da je jedan od njegovih brodova, Saviz, bio gađan u Crvenom moru, nakon što su mediji izvestili da je brod napadnut minama. Do toga je došlo nakon što su Izrael i Iran optužili jedni druge za niz prijavljenih napada na teretne brodove od kraja februara.

Iran je odbio da prizna Izrael od njegove islamske revolucije 1979. godine koja je srušila šah kojeg podržavaju SAD. Izrael vidi iranski nuklearni program kao pretnju svom postojanju.

Incidenti sa brodarstvom dogodili su se otkako je američki predsednik Džo Bajden stupio na dužnost u januaru, obećavši da će se ponovo pridružiti iranskom ugovoru o nuklearnom zatvaranju iz 2015. godine sa šest svetskih sila - koje je njegov prethodnik Donald Trump napustio u potezu koji je Izrael pozdravio - ako se Teheran vrati ponašanju u potpunosti u skladu sa sporazumom .

Autor: redportal.rs

#Iran

#Mornarica

#Požar

#brod