BiH je neuspešan eksperiment međunarodnog faktora, navodi srpski član Predsedništva BiH

Suspenzija Zakona o imovini Republike Srpske od strane Kristijana Šmmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje zbog načina na koji je nametnut za visokog predstavnika u BiH, jeste kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

U izjavi koju prenosi Srna, Dodik je poručio:

Sve što sam ranije govorio o Kristijanu Šmitu mislim i dalje - on je lice bez legaliteta i legitimiteta za funkciju na kojoj se predstavlja, i kao takav nije kvalifikovan da se meša u unutrašnja pitanja BiH. I da je po Dejtonskom sporazumu predviđenim procedurama došao u BiH, a nije, to što je juče uradio predstavlja kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Istakao je da Šmit nameće Republici Srpskoj ono što ne bi pristao da nameću njegovoj rodnoj Bavarskoj.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je istakao da nastoji da ostane dosledan politici koju vodi - poštovanju Dejtonskog sporazuma, a ne da se povinuje očekivanjima stranih sila, uglavnom zapadnih.

Više volim podršku naroda, nego zapadnih birokrata koji nam nameću svoja pravila. Prihvaćen sam kao jedan od retkih političara koji su podržavali Dejtonski sporazum i na tome sam gradio svoju karijeru.

Sankcije Velike Britanije i pokušaj visokog predstavnika Kristijana Šmita da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, u koordinaciji su sa pritiscima na Republiku Srpsku, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je za RTRS ponovio da je BiH neuspešan eksperiment međunarodnog faktora, čega su, kako je rekao, i oni svesni.

Autor: tanjug.rs

#Bosna i Hercegovina

#Dejtonski sporazum

#Dodik

#Kristijan Šmit

#Milorad Dodik

#visoki predstavnik