Srpski član Predsedništva BiH predviđa miran raspad Bosne i Hercegovine

- Republika Srpska je već napravila svoj non-pejper - izjavio je danas srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-pejper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući situaciju u vezi sa non-pejperom, koji je navodno upućen iz Slovenije u Brisel.

On smatra da u BiH nema nikakvog kohezionog elementa koji bi mogao da okupi konstitutivne narode i ocenjuje da će doći vreme mirnog razlaza.

Dodik je naveo da je ključna aktivnost Republike Srpske to što će na Narodnoj skupštini održati raspravu, sačiniti i artikulisati svoju platformu za pregovore sa Federacijom BiH i Bošnjacima i Hrvatima, kao konstitutivnim narodima, o tome šta i kako raditi u BiH. I to, kako je naglasio, bez učešća stranaca.

Dodik je rekao da su stranci dugo pokušavali da naprave njima željenu BiH, koja se, kako je naveo, pokazala kao neželjeni eksperiment.

Prema njegovim rečima, pre desetak godina niko nije smeo ni da pomene referendum, ni da priča o tome da BiH treba da se raspadne. "jer je ionako raspadnuta", dok se o tome govorilo u Srpskoj.

- Sve se to govorilo ranije, a sada to neki i potvrđuju, ranije su nas krivili kao one koji remete nešto, a danas to čujemo iz usta važnih ljudi u svetu - rekao je Dodik.

Autor: sputnik.rs

#Dodik

#Republika Srpska

#mirni razlaz

#non-pejper

#referendum