Sami ćemo da čuvamo svoju zemlju, a neće NATO da to čini za nas, naveo je predsednik Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je, u eksluzivnoj izjavi za portal Informera, da Srbija jeste nabavila kineske protivvazdušne sisteme FK-3.

On je naglasio da je reč o defanzivnoj vrsti naoružanja srednjeg dometa, a zatim se osvrnuo na nedavne izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtina:

Najizrazitija uloga u otvorenoj i ogoljenoj mržnji prema Srbiji i svemu što je srpsko, dolazi od Aljbina Kurtija i Mila Đukanovića. Iskoristili su priliku da našu legalnu, legitimnu, potpuno regularnu i potpuno transparentnu kupovinu kineskog sistema FK-3, predstave celom svetu kako smo mi ruski i kineski saveznici koji ugrožavamo mir u regionu, iako smo u potpunosti okruženi NATO teritorijama.

Podvukao je i da, budući da se radi o defanzivnom sistemu, ne postoji nikakva pretnja za bezbednost u regionu:

Na koji način ih ugrožavamo defanzivnim oružjem, ni sami nisu u stanju da kažu. Taj naš sistem služi za uništavanje krstarećih raketa i neprijateljske avijacije koja bi narušila vazdušni prostor Srbije. Kako na takav način ugrožavamo Prištinu i Podgoricu? Bolje bi nam bilo da kupujemo Autan sprejeve, jer mnogo nam je važnije da se zaštitimo od rojeva muva i komaraca, nego od bilo kakvih ozbiljnih vazduhoplovnih snaga koje oni poseduju.

Vučić je poručio Đukanoviću i Kurtiju da se posvete problemima koje imaju, umesto što se bave Srbijom:

Aljbin Kurti kaže da je Srbija u panici i da će da ostane sama. Pa Srbija je danas, kao vojno neutralna zemlja, sama u celom širem regionu. U cirkusu ste videli i lavove, i slonove, i tigrove. Vuka samotnjaka u cirkusu nikada niste videli. Uvek bih pre prihvatio ulogu vuka samotnjaka nego hijena, a još gore od hijena je biti muva zunzara koja se vrti oko njih i čeka da im hijene donesu neki plen, kakve su Aljbin Kurti i Milo Đukanović. I jedan i drugi imate mnogo većih briga, od kriminala, korupcije, do mnogo problema u ekonomiji. Ali to nije nešto u šta želim da vam se mešam. Moja molba za vas je: ostavite Srbiju na miru.

Na kraju, ponovio je zvaničan stav Srbije o vojnoj neutralnosti:

Ponosni smo na činjenicu da želimo sami da čuvamo svoju zemlju, a ne da nam to čini NATO u naše ime. U tome se razlikujemo i toga se ne stidimo.

Autor: redportal.rs

#FK-3

#PVO

#PVO sistem

#Srbija

#Vučić

#aleksandar vučić

#kineski pvo

#vojska srbije