Mirovni ugovori poput onog u Minsku su besmisleni i ne rade, navodi ukrajinska strana

"Privremeni" mirovni sporazumi sa Moskvom su besmisleni i vode samo ga daljoj eskalaciji, izjavio je član ukrajinskog pregovaračkog tima Mikhailo Podoljak:

U istorijskoj perspektivi, čak iako bi gledali samo onu skorašnju, svi ti "minskovi" su samo vodili daljim tragedijama. Nijedan od tih dogovora neće raditi bez pravih ehanizama sa prevenciju rata.

Ova izjava je data u kontekstu pretfodnih mirovnih planova iz Minska potpisanih 2014. godine sa ciljem okončanja rata u Donbasu.

Prema Moskvi, Kijev je namerno sabotirao implementaciju dogovorenih stavki i nastavio je svoju vojnu kampanju protiv separatističkih republika Luganska i Donjecka.

Podoljak je takođe istakao:

Ukrajina nije zaointeresovana za privremeni mir sa Rusijom, nemerljivo je važno da se izbegnu svi uslovi koji bi omogućili Rusiji da se ponovo usudi da razmišlja o napadu na Ukrajinu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrovim je od prošlog sastanka sa ukrajinskim kolegama izneo da je ukrajinska strana pokušala da odugovlači sa pregovorima menjajući dogovoreno. Lavrov je juče izjavio da je predlog koji je poslala ukrajinska strana ispustio nekoliko dogovorenih stavki, poput toga da bezbednosne garancija koje Kijev traži od najvećih svetskih sila uključuju i Krim kao deo ukrajine.

U međuvremenu portparol kremlja, Dimitrij Peskov, je izjavio da očekuje kraj operacije u skoroj budućnosti, najverovatnije u nekoliko sledećih dana, ili na taj način što će ruska vojska ispuniti svoje ciljeve ili tako što će se postići dogovor za stolom.

Autor: redportal.rs

#Invazija

#Kijev

#Lavrov

#Nezainteresovanost

#kraj

#peskov

#pregovori

#primirje

#rat

#rusija

#specijalna operacija

#uskoro