Isplata državnog duga Rusije trebalo je da bude juče i njegova suspenzija ima za cilj da dodatno pojača pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina

Ministarstvo finansija SAD obustavilo je isplatu duga u dolarima sa računa ruske vlade u američkim bankama, povećavajući pritisak na Moskvu da pronađe alternativne izvore finansiranja za plaćanje investitora u obveznicama, preneo je Blumberg.

Taj potez ima za cilj da primora Rusiju da bira između tri neprivlačne opcije - da troši dolarske rezerve koje drži kod kuće, da troši nove prihode ili da ne plaća, rekao je izvor iz Kancelarije za kontrolu inostrane imovine američkog Ministarstva finansija, koji je komentarisao detalje. odluku pod uslovom anonimnosti.

Američka vlada odlučila je da prekine pristup Moskvi zamrznutim sredstvima za najveća plaćanja, uključujući 552,4 miliona dolara u obveznicama koje kasne, rekao je portparol američkog Ministarstva finansija. U ponedeljak je trebalo da bude isplaćeno 84 miliona dolara na državnu obveznicu od 20 miliona dolara. Time su SAD blokirale dug od preko 600 miliona dolara.

Isplata državnog duga Rusije trebalo je da bude juče i njegova suspenzija ima za cilj da dodatno pojača pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina da prekine invaziju na Ukrajinu. Ovo je usledilo nakon navoda tokom vikenda da su ruske trupe ubile civile u Buči i drugim ukrajinskim gradovima.

Autor: redportal.rs

#SAD

#plaćanje

#ruski dug