I princ Muhamed i šeik Muhamed su prošle nedelje primili telefonske pozive od ruskog predsednika Vladimira Putina, nakon što su odbili da razgovaraju sa gospodinom Bajdenom

Bela kuća je bezuspešno pokušala da dogovori razgovore između predsednika Bajdena i de fakto lidera Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata dok su SAD radile na izgradnji međunarodne podrške Ukrajini i obuzdavanju rasta cena nafte, rekli su zvaničnici Bliskog istoka i SAD, piše Volstrit žurnal.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman i šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan iz UAE odbili su zahtev SAD da razgovaraju sa gospodinom Bajdenom poslednjih nedelja, rekli su zvaničnici, pošto su zvaničnici Saudijske Arabije i Emirata postali glasniji poslednjih nedelja u svojim kritikama američke politike u Zalivu.

- Postojalo je izvesno očekivanje telefonskog poziva, ali to se nije dogodilo - rekao je američki zvaničnik o planiranoj diskusiji između saudijskog princa Muhameda i gospodina Bajdena.

Gospodin Bajden je razgovarao sa 86-godišnjim ocem princa Mohameda, kraljem Salmanom, 9. februara, kada su njih dvojica ponovili dugogodišnje partnerstvo svojih zemalja. Ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo je da će razgovor između gospodina Bajdena i šeika Mohameda biti pomeren.

Saudijci su signalizirali da su se njihovi odnosi sa Vašingtonom pogoršali pod Bajdenovom administracijom i žele više podrške za svoju intervenciju u jemenskom građanskom ratu, pomoć u sopstvenom civilnom nuklearnom programu kako Iran napreduje i pravni imunitet za princa Muhameda u SAD, rekli su saudijski zvaničnici. Prestolonaslednik se suočava sa više tužbi u SAD, uključujući i ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018.

Emiraćani dele saudijsku zabrinutost u vezi sa uzdržanim odgovorom SAD na nedavne raketne udare militanata Huti koje podržava Iran u Jemenu protiv U.A.E. i Saudijska Arabija, rekli su zvaničnici. Obe vlade su takođe zabrinute zbog oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma, koji se ne bavi drugim njihovim bezbednosnim problemima i koji je ušao u završnu fazu pregovora poslednjih nedelja.

Bela kuća je radila na popravljanju odnosa sa dve ključne bliskoistočne zemlje koje su joj potrebne na svojoj strani jer cene nafte prelaze preko 130 dolara po barelu prvi put u skoro 14 godina. Saudijska Arabija i U.A.E. su jedina dva velika proizvođača nafte koja mogu da pumpaju milione barela više nafte – kapacitet koji bi, ako se iskoristi, mogao pomoći da se smiri tržište sirove nafte u vreme kada su američke cene benzina na visokom nivou.

Bret Mekgurk, koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za Bliski istok, i Amos Hohštajn, izaslanik Stejt departmenta za energetiku, obojica su otputovali u Rijad krajem prošlog meseca da pokušaju da poprave odnose sa saudijskim zvaničnicima. G. McGurk se takođe sastao sa šeikom Mohamedom u Abu Dabiju u pokušaju da se pozabavi frustracijama Emirata zbog odgovora SAD na napade Huti.

Ali Saudijci i Emiraćani su odbili da pumpaju više nafte, rekavši da se pridržavaju plana proizvodnje odobrenog između njihove grupe, Organizacije zemalja izvoznica nafte i grupe drugih proizvođača na čelu sa Rusijom. Energetski savez sa Rusijom, jednim od najvećih svetskih proizvođača nafte, povećao je moć OPEK-a, a istovremeno je približio Saudijce i Emiraće Moskvi.

I princ Muhamed i šeik Muhamed su prošle nedelje primili telefonske pozive od ruskog predsednika Vladimira Putina, nakon što su odbili da razgovaraju sa gospodinom Bajdenom. Obojica su kasnije razgovarali sa ukrajinskim predsednikom, a jedan saudijski zvaničnik je rekao da su SAD zahtevale da princ Muhamed posreduje u sukobu, u koji je, kako je rekao, kraljevina krenula.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je ranije ove nedelje da nema planova da se uskoro razgovara sa princom Muhamedom o nafti i da nema planova da gospodin Bajden putuje u Saudijsku Arabiju.

Autor: redportal.rs

#UAE

#bajden

#poziv

#saudijska arabija