Rusija demantovala da su njene trupe ubile civile i tvrdi da je sve laž i prevara

Beživotna tela civila u Buči nedeljama su ležala na ulicama, uprkos ruskim tvrdnjama da su se ubistva dogodila nakon što su trupe otišle, navodi The New York Times.

Kremlj je optužen za masakr, Kijev ga je otpužio i za genocid, ali je Rusija demantovala da su njene trupe ubile civile i tvrdi da je sve laž i prevara.

Sada, analiza satelitskih snimaka pre i posle koju je napravio The New York Times pokazala je da su mnogi civili ubijeni pre više od tri nedelje - dok su ruske snage kontrolisale i grad i taj do regije Kijev.

Satelitski snimci, koje je novinama dostavio Maxar Technologies, pokazuju da je najmanje 11 ubijenih u Buči bilo na ulici od 11. marta, prenosi Telegraf.

Ove najnovije informacije pojavljuju se nakon što je Pentagon saopštio da su ruske snage odgovorne za zločine u ukrajinskom gradu Buča.

- Mislim da je prilično jasno, ne samo nama već i svetu, da su ruske snage odgovorne za zločine u Buči - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

- Koje su to jedinice tačno počinile, radi li se možda o plaćenicima ili čečeninima, u ovom trenutku ne možemo da kažemo. Ali sigurno ne sporimo da je to počinila ruska strana - rekao je Kirbi.

IZVOR: TW / @nytimes

Autor: Telegraf

#Buča

#Satelitski snimci

#Ukrajina

#Ulica

#rusija

#telo