Kina je dala punu političku podršku Rusiji u ukrajinskom sukobu i odbila je da osudi invaziju na Ukrajinu, navodeći SAD i NATO kao glavne krivce

Ruski i kineski ministri spoljnih poslova osudili su "nezakonite i kontraproduktivne" sankcije Zapada uvedene Moskvi zbog njene operacije u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u istočnoj kineskoj provinciji Anhui, gde je Kina domaćin dvodnevne konferencije o Avganistanu.

Sastanak je održan nešto više od mesec dana nakon što je Rusija poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u "specijalnoj vojnoj operaciji" uvodeći sankcije Zapada bez presedana.

Rusija traži podršku i partnerstvo od Kine jer postaje sve više izolovana, izolovana od globalnih finansijskih sistema i lanaca snabdevanja.

- Ministri su razmenili mišljenja o situaciji u Ukrajini. Šef ruskog ministarstva spoljnih poslova obavestio je svog kineskog kolegu o napretku specijalne vojne operacije... i dinamici pregovaračkog procesa sa režimom u Kijevu - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Strane su konstatovale kontraproduktivnu prirodu nezakonitih jednostranih sankcija koje su SAD uvele Rusiji sa svojim satelitima. Ministarstvo je saopštilo da su se dva ministra složila da će Rusija i Kina nastaviti da jačaju svoje strateško partnerstvo i razgovaraju o globalnim pitanjima "jednom glasom".

Lavrov je rekao da je pred nama veoma težak period u istoriji međunarodnih odnosa i da će Rusija, Kina i drugi istomišljenici verovatno ojačati odnose kako bi formirali novi svetski poredak, prenosi TASS.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang rekao je da su kinesko-ruski odnosi "izdržali test međunarodnih turbulencija" i da postoji spremnost obe strane da dalje razvijaju odnose, javila je kineska televizija Feniks.

Kina je dala punu političku podršku Rusiji u ukrajinskom sukobu i odbila je da osudi invaziju na Ukrajinu, navodeći SAD i NATO kao glavne krivce. Zapadne sile su zabrinute da bi Kina mogla da pruži materijalnu podršku u ratu u Ukrajini.

Autor: redportal.rs

#kina

#novi svetski poredak

#rusija

#saradnja