Jer je "odbila da osudi rusku agresiju"

Sjedinjene Američke Države razmatraju uvođenje sankcija Indiji nakon što je ta zemlja bila uzdržana u glasanju za rezoluciju u Ujedinjenim Nacijama o osudi ruskih napada na Ukrajinu.

SAD su još jednom nagovestile moguće sankcije Indiji zbog kupovine odbrambenog raketnog sistema od Rusije, dok ta južnoazijska nacija nastavlja da balansira svoje odnose između zapada i Moskve.

Obraćajući se članovima Senatskog komiteta za spoljne poslove u sredu, neposredno nakon što se Indija uzdržala od glasanja o rezoluciji Generalne skupštine UN (UNGA) o osudi ruske invazije na Ukrajinu, visoki američki diplomata Donald Lu rekao je da Bajdenova administracija i dalje razmatra sankcije protiv Indije, prenosi Independent.

Ipak, Lu je rekao da se američka vlada nada da će Indija početi da se distancira od Moskve.

- Ono što mogu da kažem je da je Indija sada naš zaista važan bezbednosni partner i da cenimo napredak tog partnerstva - rekao je Lu, pomoćnik državnog sekretara zadužen za južnu i centralnu Aziju, dodajući da se trenutno razmatra odluka o mogućim sankcijama.

- Nadam se da je deo onoga, što se dešava sa ekstremnim kritikama sa kojima se Rusija suočila, to da će Indija shvatiti da je sada vreme da se dalje distancira - rekao je Lu.

Autor: Blic

#Amerika

#Indija

#sankcija