Načelnik ukrajinskog Nacionalnog saveta bezbednosti otvoreno pozvao druge države da napadnu Rusiju dok se bori u Ukrajini

Načelnik ukrajinskog Nacionalnog saveta bezbednosti, Aleksej Danilov, pozvao je da se otvori drugi front protiv Rusije tokom svog gostovanja na televiziji prošle subote.

Visoki činovnik ukrajinske vlade je izjavio da u slučaju da novi konflikti izbiju između Rusije i treće strane, ovakav slučaj bi bio od velike pomoći Ukrajini koja se trudi da zaustavi invaziju. Gruzija bi mogla da postane jedna takva "treća strana", koja bi mogla da pokuša da napadne Rusiju dok je zauzeta u Ukrajini. Danilov je ovaj predlog izneo dok je takođe i kritikovao neutralan stav Gruzije po pitanju sukoba u Ukrajini.

Gruzijsko rukovodstvo se suzdržalo od uvođenja sankcija Rusiji, navodeći da bi takav korak samo naštetio gruzijskoj ekonomiji.

Kako je izjavio u emisiji Aleksej Danilov:

Gruzija se ne ponaša kako treba, da se izrazim najblaže. Ali šta ako bi Pridnestrovlje i Gruzija kao i svi drugi pokušali da povrate sve teritorije još danas? To bi nama definitivno pomoglo, jer bi to značilo da oni moraju da se bakću sa još stvari osim uništavanja naših gradova i sela, ubijanjem naše dece i naših žena.

Danilovi pozivi na rat su se, sa druge strane, susreli sa veoma hladnim odzivom u Gruziji gde je više političara odmah odbilo bilo kakve slične ideje. Ministar gruzijske vlade, načelnik Komiteta za spoljašnje odnose i član vladajuće partije Nikoloz Samharadze, čak je i posumnjao da bi takvu izjavu mogao da da jedan visoki funkcioner uopšte:

Nadam se da je to laž. Da li načelnik Nacionalnog saveta bezbednosti Ukrajine zaista poziva Gruziju i druge da napuste politiku mirne reintegracije svojih teritorija i želi da otvorimo drugi front koji bi nam uništio sela i gradove, tako da i gruzijska deca i žene takođe umru? Da li je to tačno?

Danilov je takođe i za ideju da se Kaljiningradska oblast uzme od Rusije, sa čim se složio i penzionisani poljski general, bivši komandant poljskih kopnenih snaga, Valdemar Skrzipzak. Prema njegovom tumačenju, ovaj nekadašnji nemački region, koji je došao pod kontrolu Rusije nakon uništenja nacističke Nemačke, je zapravo poljska zemlja.

Ova izjava bivšeg komandanta poljskih snaga odjeknula je u pomenutoj ruskoj oblasti. Ruski guverner Kaljiningrada je podsetio poljskog generala da veliki deo onoga što on naziva Poljska danas je zapravo osvojila, oslobodila od nacima i Nemačke i potom kao poklon poklonila Poljskoj Sovjetska vlast.

Autor: redportal.rs

#Gruzija

#Gruziji

#Kaljiningrad

#Na Rusiju

#Nacionalni savet bezbednosti

#Ukrajina

#napad

#nov sukob

#poljska

#poziv

#rusija

#treća strana