Amerika je ocenila kao "duboko zabrinjavajući" stav svrstavanja Kine sa Rusijom u odnosu na rat u Ukrajini

Kina odbija da se priključi sankcijama zapadnih zemalja protiv Rusije, rekao je ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenela je kineska agencija Sinhua.

- Kina nije strana u ukrajinskoj krizi i još manje hoće da bude pogođena sankcijama - rekao je juče Vang Ji u telefonskom razgovoru sa španskim kolegom Hoseom Manuelom Alvaresom.

On je rekao da se Kina "uvek protivi pribegavanju sankcijama za rešavanje problema, posebno jednostranim sankcijama bez osnove i međunarodnog prava".

- Kina ima prava da očuva svoja legitimna prava i interese - ocenio je ministar Vang Ji.

S druge strane, Amerika je ocenila kao "duboko zabrinjavajući" stav svrstavanja Kine sa Rusijom u odnosu na rat u Ukrajini. Peking je juče odbacio kao "lažne vesti" navode američkih medija prema kojima je Moskva tražila od Pekinga da joj pruži vojnu i ekonomsku pomoć, a Rusija je takođe navela da nije tražila pomoć.

- Gledamo vrlo pažljivo u kojoj meri Kina i svaka druga zemlja pruža pomoć Rusiji bilo da se radi o materijalnoj, ekonomskoj ili finansijskoj pomoći - rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs dodajući da neće ostati skrštenih ruku.

- Nećemo dozvoliti ni jednoj zemlji da nadoknadi gubitke koje snosi Rusija zbog zapadnih sankcija - rekao je Prajs.

Autor: redportal.rs

#Ukrajina

#kina

#rusija

#sankcije