Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova je istakao primere zemalja prema kojima su se SAD ponašale

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian danas je na konferenciji za novinare istakao da je ono što su Sjedinjene Države uradile tipičan primer, kako svetski priznata velika zemlja maltretira male zemlje, takođe je to i primer na nivou udžbenika.

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je nedavno da je u sukobu između Rusije i Ukrajine prekršeno osnovno pravilo međunarodnog poretka u kome velika zemlja ne može da maltretira malu zemlju.

Govoreći o tome, Džao Liđian, je istakao, šta su SAD uradile na Kubi i Panami 60-ih godina prošlog veka, u Grenadi 80-ih, u SRJ 90-ih, u Avganistanu, Iraku, Siriji i Libiji ovog veka.

Zašto SAD ćute o ovim stvarima? Ono što su Sjedinjene Države uradile je tipičan primer velike zemlje koja maltretira male zemlje, koje svet priznaje.

Džao Liđian je istakao da osnovno rešenje ukrajinske krize leži u dijalogu i pregovorima, a ne u jednostranom definisanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, zasnovanog na sopstvenim standardima, niti primoravanju zemalja da biraju stranu.

- Svet želi mir, a ne rat. Želi pravdu, a ne dominaciju. Želi saradnju, a ne konfrontaciju. To je zajednička želja većine zemalja u međunarodnoj zajednici. Ako Sjedinjene Države zaista žele da se zalažu za deeskalaciju u Ukrajini, trebalo bi da stanu na stranu mira i pravde sa većinom zemalja u svetu - naglasio je kineski portparol.

Autor: Luo Ći

#SAD

#kina

#maltretiranje manjih zemalja