Stejt department obaveštava diplomate u Evropi i Aziji da je Peking pozitivno reagovao na ruske zahtev

SAD su saopštile saveznicima da je Kina signalizirala svoju spremnost da pruži vojnu pomoć Rusiji kako bi podržala njenu invaziju na Ukrajinu, prema zvaničnicima upoznatim sa američkim diplomatskim depešama o razmeni.

U depešama, koje je američki Stejt department poslao saveznicima u Evropi i Aziji, nije navedeno da li je Kina signalizirala da će pomoći Rusiji u budućnosti ili je već počela da pruža vojnu podršku. Niti su rekli u kom trenutku u sukobu je Peking izgledao otvoren da ponudi pomoć.

Fajnenšel tajms je u nedelju izvestio da je Rusija podnela zahtev za pomoć u nekom trenutku nakon početka tronedeljne invazije. Ruska ponuda i kineski odgovor oglasili su alarm u Beloj kući. Američki zvaničnici veruju da Kina pokušava da pomogne Rusiji, dok njeni najviši zvaničnici javno pozivaju na diplomatsko rešenje rata.

Kineska ambasada u SAD saopštila je u nedelju da nema saznanja o bilo kakvom zahtevu Rusije ili pozitivnom odgovoru Kine Moskvi. Rusija je u ponedeljak takođe negirala da je uputila bilo kakav zahtev Kini. Visoki zvaničnik američke odbrane odbio je da kaže da li je Kina pružila vojnu podršku nakon ruskog zahteva, ali je rekao da Pentagon "veoma, veoma pažljivo" prati situaciju.

- Ako Kina odluči da materijalno podrži Rusiju u ovom ratu, verovatno će biti posledica po Kinu - rekao je zvaničnik odbrane.

Zvaničnik je dodao: "Videli smo da Kina u suštini prećutno odobrava ono što Rusija radi odbijajući da se pridruži sankcijama, okrivljujući zapad i Sjedinjene Države za pomoć koju dajemo Ukrajini tvrdeći da žele da vide miran ishod, ali u suštini ništa ne čini da se to postigne."

Očekuje se da će Džejk Salivan, američki savetnik za nacionalnu bezbednost, pokrenuti ovo pitanje danas u Rimu na sastanku sa Jangom Jiečijem, najvišim kineskim zvaničnikom za spoljnu politiku. Pre nego što je u nedelju otišao iz Vašingtona, Salivan je rekao da će upozoriti Kineze da ne pokušavaju da "izbave" Rusiju, uključujući i pomoć da preživi teške sankcije sa zapada.

- Osiguraćemo da ni Kina, niti bilo ko drugi, ne može nadoknaditi Rusiji ove gubitke. Što se tiče konkretnih načina da se to uradi, opet, neću sve to iznositi u javnost, ali ćemo to privatno saopštiti Kini - rekao je Salivan televiziji En-Bi-Si u nedelju

Uoči sastanka između Salivana i Janga, Bajdenova administracija je prošle nedelje zatražila od evropskih saveznika da pojačaju svoju poruku Kini da Peking ne treba da pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije, rekao je jedan evropski zvaničnik.

Kina je sebe prikazala kao neutralnog aktera uprkos sve bližim vezama sa Moskvom. Ali kineski mediji i diplomate ponudili su podršku ruskom opravdanju invazije i okrivili SAD i NATO za sukob.

Kineski mediji su takođe ponovili nepotkrijepljene ruske tvrdnje da su SAD pomogle Ukrajini da izgradi laboratorije za biološko oružje.

Peking i Moskva su se zbližili poslednjih godina, uglavnom zbog njihovog zajedničkog neslaganja prema SAD i zapadnim vojnim savezima kao što je NATO. Prošlog meseca, kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin potpisali su zajedničku izjavu u Pekingu u kojoj je njihovo sve bliže partnerstvo opisano kao "bez granica".

Autor: redportal.rs

#Pomoć

#SAD

#kina

#rusija

#sankcije