Talibani i zapadne diplomate danas su započeli prve zvanične razgovore u Evropi

Sastanku prisustvuju predstavnici Evropske unije, SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i domaćin Norveške, prenosi Bi-Bi-Si.

Talibanski zvaničnici će insistirati na oslobađanju skoro 10 milijardi dolara koje su zamrznule Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje jer se Avganistan suočava sa nesigurnom ekonomskom situacijom.

- Pozivamo ih da odmrznu svoju imovinu u Avganistanu i da ne kažnjavaju obične avganistanske građane zbog njihove politike - rekao je portparol talibana Šafula Azam pre sastanka.

Rekao je da je vreme da međunarodna zajednica podrži Avganistance, a ne da ih kažnjava za političke sporove. Uoči razgovora, zapadne diplomate su se sastale sa avganistanskim aktivistkinjama za prava žena kako bi čule od avganistanskog civilnog društva i avganistanske dijaspore o njihovim zahtevima i procenile trenutnu situaciju na terenu.

Trodnevni razgovori počeli su juče direktnim sastancima talibana i predstavnika civilnog društva. Zamenik ministra kulture i informisanja Avganistana Zabihulah Mudžahid napisao je na Tviteru da su "učesnici sastanka prepoznali da su razumevanje i zajednički rad jedina rešenja za sve probleme u Avganistanu".

- Svi Avganistanci moraju da rade zajedno za bolje političke, ekonomske i bezbednosne rezultate u zemlji - rekli su mudžahedini.

Autor: redportal.rs

#EU

#Talibani

#norveška

#pregovori