NATO je rekao da ne želi direktan sukob sa Rusijom, drugom nuklearnom silom, a predsednik Džo Bajden je isključio slanje američkih trupa u Ukrajinu da se bore

Sjedinjene Države su u utorak odbile iznenadnu ponudu saveznice u NATO-u Poljske da prebace svoje borbene avione ruske proizvodnje MiG-29 u američku bazu u Nemačkoj kao način da popune ukrajinske vazdušne snage u odbrani od invazije ruskih snaga.

Sjedinjene Države su nastojale da ubrzaju isporuku oružja Ukrajini. Ali izgledi da se borbeni avioni sa teritorije NATO-a ulete u ratnu zonu "pokreće ozbiljnu zabrinutost za čitav NATO savez", saopštio je Pentagon.

NATO je rekao da ne želi direktan sukob sa Rusijom, drugom nuklearnom silom, a predsednik Džo Bajden je isključio slanje američkih trupa u Ukrajinu da se bore, nešto što je Pentagon rekao da bi se primenilo na trupe na zemlji ili u vazduhu , leteće misije.

- Jednostavno nam nije jasno da postoji suštinsko obrazloženje za to - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi o predlogu Poljske.

Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i drugim našim saveznicima u NATO-u o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne verujemo da je predlog Poljske održiv.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da je spremno da rasporedi svoje avione MiG-29 u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Nemačkoj i stavi ih na raspolaganje Sjedinjenim Državama. Pozvao je druge članice alijanse koje su imale druge takve avione da učine isto. Treći diplomata američkog Stejt departmenta rekao je da je poljski predlog iznenadio Sjedinjene Države.

- Koliko znam, nije bilo prethodno konsultacija sa nama da su planirali da nam daju ove avione - rekla je podsekretarka Stejt departmenta za politička pitanja Viktorija Nuland na saslušanju u Komitetu za spoljne poslove Senata.

- Tako da mislim da je to zapravo bio iznenađujući potez Poljaka - rekla je ona.

Zastoj postavlja pitanja o održivosti molbe ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da evropske zemlje obezbede avione ruske proizvodnje, pitanje koje je on istakao tokom video poziva u subotu sa američkim zakonodavcima.

Američki zakonodavci su željni da ubrzaju vojnu pomoć Ukrajini i guraju Bajdenovu administraciju da olakša transfer aviona. Ali saopštenje Poljske moglo bi da odrazi i njenu sopstvenu osetljivost. Poljska podržava Ukrajinu odbrambenim oružjem, ali je rekla da neće slati avione jer nije direktna strana u sukobu između Ukrajine – koja nije saveznik NATO – i Rusije.

Rusko ministarstvo odbrane upozorilo je ove nedelje da se zemlje koje nude aerodrome Ukrajini za napade na Rusiju mogu smatrati da su ušle u sukob. Nulandova je rekla da je glavno pitanje da se proceni koje će neposredne potrebe Poljske biti s obzirom na to da je u blizini sukoba.

Autor: redportal.rs

#MiG 29

#SAD

#Ukrajina

#avioni

#poljska