Zelenski je ranije rekao da se ne plaši da razgovara sa Rusijom o pitanju neutralnog statusa Ukrajine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponovo je pozvao Rusiju da započne pregovore o prekidu neprijateljstava. Njegove primedbe su iznete u govoru emitovanom u petak rano ujutru na TV kanalu Ukrajina-24 i rasprostranjenom na društvenim mrežama.

- Pre ili kasnije, Rusija će i dalje morati da pregovara sa nama, da razgovara o tome kako da okonča neprijateljstva i zaustavi ovu invaziju - rekao je Zelenski. "Što pre počne ovaj razgovor, manji će biti gubici Rusije", smatra predsednik Ukrajine.

Zelenski je ranije rekao da se ne plaši da razgovara sa Rusijom o pitanju neutralnog statusa Ukrajine i bezbednosnih garancija. Ukrajinski predsednik je naveo i da zapadni partneri Ukrajini ne daju bezbednosne garancije i ne žele da je prime u NATO.

Odgovarajući na pitanje o izgledima za rusko-ukrajinske pregovore u četvrtak, sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov podsetio je da je ruski predsednik Vladimir Putin formulisao očekivanja za rešavanje konceptualnih problema, uključujući neutralni status Ukrajine i odricanje od razmeštanja oružja u Ukrajini.

Na pitanje da pojasni da li je Ruska Federacija sada spremna da razgovara sa rukovodstvom Ukrajine o ovoj temi, Peskov je naglasio: "Ako je rukovodstvo Ukrajine spremno da razgovara o tome."

Autor: redportal.rs

#Zelenski

#pregovori

#rusija