Franja je takođe rekao da Crkva ne može da prihvati istopolne brakove, ali bi mogla da podrži zakone o istopolnim brakovima koji homoseksualnim partnerima daju jednaka prava u zdravstvenoj zaštiti, nasleđivanju i penzijama

Papa Franja poručio je danas roditeljima gej dece da ne treba da ih osuđuju, već da podržavaju njihovu decu. Papa je na nedeljnoj audijenciji govorio o poteškoćama sa kojima se roditelji mogu suočiti u vaspitanju dece, piše AP.

Među njima su roditelji "koji kod svoje dece vide različite seksualne orijentacije" i razmišljaju "kako da se nose sa situacijom, kako da podrže svoju decu i da se ne kriju iza osuđujućeg stava", rekao je Fransis.

Papa je ranije rekao da homoseksualci imaju pravo da budu primljeni u svoje porodice. Franja je takođe rekao da Crkva ne može da prihvati istopolne brakove, ali bi mogla da podrži zakone o istopolnim brakovima koji homoseksualnim partnerima daju jednaka prava u zdravstvenoj zaštiti, nasleđivanju i penzijama.

Vatikan je prošle godine izdao dokument u kojem se navodi da katoličkim sveštenicima nije dozvoljeno da blagosiljaju istopolne zajednice. U nekim zemljama, poput Sjedinjenih Država i Nemačke, biskupi su to počeli da rade, a upućuju se pozivi da se ovaj običaj institucionalizuje.

Konzervativci u Katoličkoj crkvi od 1,3 milijarde veruju da papa šalje različite signale o homoseksualnosti, što zbunjuje vernike. Crkva uči da se prema homoseksualcima treba odnositi s poštovanjem, i iako su istopolni odnosi greh, homoseksualne sklonosti nisu.

Autor: redportal.rs

#Gej

#Rimokatolička crkva

#homoseksualnost

#papa

#papa franjo

#roditelji