Japan je jedina G7 država koja deklarativno ne priznaje istopolne brakove

Japanski sud je odlučio danas da je vladina zabrana istopolnih brakova neustavna, čime su prvi put priznata prava LGBT zajednice u državi koja jedina od G7 članica ne priznaje istopolne brakove.

Okružni sud grada Saporo, koji je najveći grad severno od Tokija, naveo je da pol, rasa i rod nisu stvar izbora pojedinca, tako da se zabrana istopolnih brakova ne može opravdati.

Sudija Tomoko Takebe rekao je u presudi da ne dopuštanje istopolnih brakova krši član 14 Ustava Japana koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu rase, veroispovesti, pola, socijalnog statusa ili porodičnog porekla.

Prema japanskim zakonima, brak treba da bude zaključen na osnovu "pristanka oba pola", što znači da se brak dozvoljava samo između muškarca i žene.

Ova presuda verovatno neće doneti momentalnu promenu u vladinoj politici, ali u svakom slučaju će kao presedan moći snažno da utiče na presude u nekim budućim slučajevima.

Agencija AP piše o tome da je podrška LGBT zajednici u Japanu porastu, ali da se nivo diskriminacije ne menja. Pripadnik LGBT zajednice ne može da nasledi kuću ili stan svog partnera, odnosno ne može da nasledi nikakav oblik imovine.

Autor: redportal.rs

#Istopolni brakovi

#Japan

#LGBT Japan

#LGBT zajednica