Evropljani su zabranili Severni tok 2

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dimitrije Medvedev izjavio je da mu u svetlu rekordnih cena gasa u Evropi preostaje samo da čestita evropskim zvaničnicima na "dalekovidim" odlukama da obustave puštanje u rad gasovoda Severni tok 2.

- Mogu samo da čestitam dalekovidim evropskim kolegama koji su se pouzdano štitili od lukavih Rusa i projekta Severni tok 2 - prokomentarisao je bivši ruski premijer cene gasa na evropskom tržištu koje su na proleće prošle godine iznosile 300 dolara za 1000 kubnih metara, a danas su prekoračile cenu od 3.600 dolara.

Nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc ranije naložio Ministarstvu ekonomije da preduzme neophodan administrativni korak kojim bi se odmah poništila sertifikacija Severnog toka 2. Reč je o povlačenju dokumenta iz Ministarstva, na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatora gasovoda. S tim u vezi, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova navela je da će odluka Berlina da obustavi sertifikaciju projekta naneti nepovratnu štetu rusko-nemačkim odnosima, kao i da će neizbežna posledica odustajanja od gasovoda biti nagli rast cena gasa na evropskom tržištu, što se danas i videlo.

Autor: Novosti.rs

#Dmitrij Medvedev

#Ukrajina

#rusija