Severni tok 2 je važan, rekao je čelnik nemačke energetske kompanije Uniper

Gasovod Severni tok 2, kojim se ruski gas transportuje u Nemačku, mogao bi da dobije nemačku dozvolu za rad sredinom godine, rekao je Klaus-Diter Majbah, izvršni direktor nemačkog suvlasnika projekta Uniper. Gasovod, koji je izgradio koncern Gasprom predvođen Rusijom, završen je u septembru prošle godine i čeka konačno odobrenje nemačkog regulatora.

Bundesnetzagentur je suspendovao proces izdavanja dozvola krajem prošle godine, tražeći od operatera gasovoda da registruje filijalu u Nemačkoj koja bi trebalo da poseduje deo gasovoda na nemačkom tlu. Dodaju da odluku neće doneti u prvoj polovini 2022. godine.

Ovo je dodatno pogoršalo ionako zategnute diplomatske odnose zbog pretnje otvorenog sukoba između Rusije i Ukrajine, što je podstaklo spekulacije da bi gasovod mogao da se iskoristi kao poluga za vršenje pritiska na Moskvu.

- Ne vidim nikakav trag političkog uplitanja, mrežna agencija razmatra slučajeve po planu. Dozvola bi mogla biti izdata sredinom 2022. godine. Severni tok 2 je važan, rekao je čelnik nemačke energetske kompanije Uniper, koja je među pet evropskih energetskih kompanija koje su zajedno sa nemačkom uplatile polovinu 11 milijardi dolara za izgradnju Severnog toka 2. Vinterschal Dea, britanski Šel, austrijski OMV i francuska Endži.

-Svaka prilika za uvoz pomaže u ublažavanju situacije na tržištu gasa. Naravno, postoje politički rizici – ako se sukob između Rusije i Ukrajine zaoštri, gasovod bi mogao da postane meta sankcija SAD, rekao je šef Unipera.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#Uniper

#gasovod

#severni tok 2