Spremili sve da izbegnu inflaciju

Kako prenosi portal Mondo, procena ruske agencije za rejting u vezi sa najavljenim sankcijama zapadnih država govori u prilog tome da je finansijski sistem Rusije bezbedan.

Kako je saopštila agenjcija, banke iz Rusije su u zemlju uvezle novčanice u stranoj valuti u vrednosti od pet milijardi dolara u decembru, što je duplo više nego za isti period pre godinu dana. To je, kako objašnjavaju iz ove agencije urađeno kao preventivni korak u slučaju da sankcije izazovu povećanu novčanu pažnju.

Dodatno je ukazano na to da američki dolar dominira ovakvom vrstom transakcija, te da najveći broj Rusa praktikuje da poseduje ovu valutu kao zaštitu iznenadnog pada vrednosti rublje ili rasta inflacije, što je uglavnom ishod stranih sankcija.

Valeri Piven, viši direktor ACRA-e, rekao je da proračuni zasnovani na tehničkim izveštajima koje banke svakog meseca dostavljaju Ruskoj centralnoj banci ukazuju da su banke u novembru takođe uvezle 2,1 milijardu dolara u stranim novčanicama. Kako je naveo Piven:

Odnos deviznih obaveza koje imaju banke reguliše centralna banka i trenutno ne izaziva zabrinutost. Povećanje uvoza više je povezano sa mogućim porastom potražnje za gotovinom.

Takođe je istakao da je ovaj odnos uvezenih novčanica daleko ispod 18 milijardi dolara unesenih u Rusiju krajem 2014. godine, kada je rublja gubila vrednost zbog sankcija nakon aneksije krima.

Navode o ovakvim finansijskim fluktuacijama odbile su da komentarišu, ili odgovor nisu uputili, rusko ministarstvo finansija, ruska centralna banka, kao i sve najveće ruske banke. Uprkos tome, rusko ministarstvo finansija prošle nedelje je saopštilo da će obezbediti da se sve obaveze banaka, uključujući i strane valute, ispoštuju ukoliko sankcije pogode finansijski sektor, navodeći da će doći do privremene nestabilnosti tržišta.

Autor: redportal.rs

#Banke

#EU

#Ekonomija

#Ruska Federacija

#SAD

#Velika Britanija

#Vladimir Putin

#Zapad

#priprema

#rusija

#sankcije