Pokušavaju da izbegnu opasnost i da zadrže zajednicu

Hauard Brunet svaki dan izlazi iz svog kamiona i gleda kako njegovo pleme domorodaca živi par milja od mora čiji se nivo diže svakog dana.

Američka vlada je naterala to pleme domorodoca da se isele iz jugoistočnog dela SAD pre 2 veka kako bi prešli u južni deo Luizijane pored mora.

Sada Brunet i još nekolicina porodica iz tog plemena dobijaju novac od države kako bi se iselili sa svog trenutnog prebivališta zbog erozije zemlje. Samo 2 % ostrva postoji na površini trenutno, ostali deo je progutalo more.

Godine 2016. država je dala 48 miliona $ kako bi se stanovnici ostrva Žan Čarls preselili, to je bio deo paketa od 1 milijarde $ pomoći za ugrožene klimatskim promenama. Novac je trebalo Luizijana da iskoristi kako bi 40 milja severno napravila komplek kuća za stanovnike ostrva Žan Čarls. Za sada ništa nije izgrađeno.

Ipak, Brunet i ostali članovi plemena su skoro videli kakav kompleks treba da bude izgrađen na staroj farmi šećera koja se rasčistila. Do jeseni bi trebalo da se presele.

- Relokacija može lako da nas uništi. Ovo mesto ovde izgleda kao pustinja za mene u poređenju sa ostrvom - rekao je Brunet.

Većina stanovnika prihvata pomoć države i seli se na sever, Hilton Čaison osamdesetogodišnjak ne ide nigde.

- Ne selim se, ovde hoću da umrem - rekao je ispred svog doma u kome je odrastao koji je uništen od nadolazećeg mora.

Neki su ipak i srećni što se sele, kao Simon Nakvin jer se plaši novog uragana koji će im porušiti sve kuće.

- Selidba će biti težak ali srećan dan u istom mahu - rekao je.

Problem koji ima ovo pleme može da zahvati mnoge amerikance u narednih decenijama koji žive blizu obale zbog povećanja nivoa mora. Pogotovo na Floridi i Aljaski koje su najviše ugrožene klimatskim promenama.

Autor: redportal.rs

#Domorodci

#Klimatske promene

#Nivo mora

#SAD