Moskva ima informacije da su plaćene trupe sa Kosova, Albanije i Bosne poslate u Donbas

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva ima informacije da su plaćene trupe sa Kosova, Albanije i Bosne poslate u Donbas.

- Rusija pažljivo proverava informacije da su u region Donbasa poslati plaćenici, regrutovani sa samoproglašenog Kosova, Albanije i Bosne - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Lavrov je podsetio da plaćenici dolaze iz regiona koji su u prošlosti bili meta intervencije NATO-a, za koje je alijansa tvrdila da su odbrambeni i defanzivni.

Nemački kancelar Olaf Šolc i svi drugi lideri NATO-a kažu da je alijansa defanzivna. Ruski predsednik Vladimir Putin podsetio je na bombadrovanje 1999. na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Šolcom. Šolc je rekao da je NATO intervenisao da spreči genocid nad kosovskim Albancima i da ovaj region sada cveta - rekao je Lavrov.

Ali, prema rečima Lavrova, NATO intervencija je pogoršala uslove života u ovim krajevima.

- Kosovo i neki drugi delovi Zapadnog Balkana postaju plodno tlo za zločin. Ima terorista, dilera droge. Ova mesta su glavni regrutni centri za plaćenike koji su angažovani u raznim sukobima, uključujući i sukob u Ukrajini - rekao je Lavrov.

Ranije je Rusija saopštila da su obaveštajni podaci iz Donbasa pokazali prisustvo britanskih i poljskih plaćenika koji deluju na liniji fronta u istočnoj Ukrajini i bore se protiv pruskih milicija u regionu.

Region je upao u građanski rat u proleće 2014, nakon državnog udara u Kijevu koji su podržale SAD. Rusi u Lugansku i Donjecku koje podržava Rusija odbili su da se potčine suverenitetu vlade u Kijevu.

Autor: redportal.rs

#Donbas

#Plaćenici

#Ukrajinа