"Srbija zloupotrebljava SPC protiv Albanaca i Kosova", navodi on.

- Pitanje vlasništva nad zemljištem oko Manastira nije rešavao nijedan relevantan sud i Ustavni sud. Smatram da nije trebalo da donosi odluku o nekom predmetu bez da iskoristi sve druge zakonske nivoe - smatra Aljbin Kurti. Takođe smatra i to da je ovaj manastir pod Uneskovom zaštitom dio „bogatog kulturnog mozaika Kosova“, prenosi Dan.

 - Nažalost, Srpska pravoslavna crkva je ta koju Srbija više puta zloupotrebljava kao politički instrument protiv Kosova i Albanaca -  ponavlja kosovski premijer svoj poznat stav, prenosi KoSSev.

 - Smatram da treba istaći da smo svesni da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, ali istovremeno moramo voditi računa o protivrečnostima koje su pratile pitanje zemljišta oko manastira u istorijskom i pravnom smislu. Pre svega, sve ima svoje izvorište u odluci Vlade Srbije 1997. godine kada je zemljište na diskriminatorski način dato manastiru, jer je bilo vlasništvo dva javna preduzeća - naveo je Kurti na konferecniji za medije.

Kaže da je „malo iznenađujuće kako je manastiru priznato pravo stranke u postupku, koliko i uključivanje Ustavnog suda u ovaj proces, dajući pravo manastiru“, dodajući da u pravnom smislu Visoki Dečani nemaju samostalan pravni identitet, jer pravno pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Autor: dAN

#Albin Kurti

#Kosovo i Metohija

#dečani