Postoje 2 opcije, a škole uskoro donose odluku

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić izjavio je da će za 3 dana školska godina biti produžena za sve učenike, zbog nadoknade časova izgubljenih zbog pandemije.

Pašić je rekao da će za dva dana škole doneti odluku - da li će to biti radna subota, produženje časova od 15 minuta, jednog časa, uz saglasnost školske uprave, imajući u vidu jesenji i sretenjski raspust, što je ukupno 5 dana.

Pašić je naveo da je ove nedelje 10 odsto smanjen broj učenika pozitivnih na korona virus u odnosu na prethodnu nedelju.

Dodao je da je najveći broj novozaražene dece bio početkom septembra, a da je, što se tiče zaposlenih, procenat zaraženih oko 4 odsto.

- Daleko je manje od insinuacija koje neki iznose da je to 10 ili 30 odsto. Imali smo 30 odsto osnovnih škola gde nemate ili je samo jedan pozitivan učenik i 37 odsto osnovnih škola gde nema ili je samo jedan pozitivan zaposleni prošle nedelje - naglasio je Pašić.

Naveo je da su direktori pronalazili razne načine za zamene nastavnika, preko organizacije zamena između škola, ljudi sa biroa, sa fakulteta ili povećanja časova nastavnicima koji rade u školama.

Pašić ukazao da će se nastava za učenike do početka mini raspusta prvog ciklusa održavati po prvom modelu, dok će učenici od petog do osmog razreda i srednjoškolci pohađati nastavu po kombinovanom modelu.

Dodao je da je u školskom kalendaru za sada planirano da probni završni ostane 25. i 26. marta, a jedino će biti izmena za završni ispit koji će biti pomeren za 27, 28. i 29. jun.

Autor: Javni servis

#nadoknada

#nastava

#ŠKOLA