Bečić: Neusvajanje dnevnog reda je bilo očekivano

Prva vanredna sednica Skupštine Crne Gore nije danas usvojila predloženi dnevni red o smeni potpredsednika vlade Dritana Abazovića i izboru ministra finansija Milojka Spajića na tu funkciju.

Sednica, koja je počela sa oko sat vremena zakašnjenja, završena je praktično pre nego što je počela, što je doneklo bilo i očekivano.

Na sednici je glasalo 77 poslanika, od kojih je bilo 20 za, 11 protiv, a 46 uzdržanih, saopšti je predsednik parlamenta Aleksa Bečić.

Predlog za smenu Abazovića parlamentu je uputio premijer Zdravko Krivokapić, a nakon što je lider GP URA najavio formiranje manjinske vlade koja bi, kako je rekao, Crnu Goru trebalo da izvuče iz političke i institucionalne krize.

Na dnevnom redu sutrašnje druge vanredne sednice parlamenta je izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi na predlog parlamentarne opozicije.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić je, povodom neusvajanja dnevnog reda današnje vanredne sednice parlamenta o smeni potpredsednika vlade Dritana Abazovića, izjavio da se desilo ono što je bilo najavljeno.

- Mi smo istovetno postupili kao u ranijim slučajevima kao i kada se razrešavao član vlade i interpelacije kad su bile. Opozicija je imala drugačiji pristup. Vama ostavljam da zaključite i da građani izvode zaključke koliko je to principijelno - rekao je Bečić novinarima u parlamentu.

Istakao je da on i Skupština deluju u skladu sa Ustavom.

Govoreći o sutrašnjoj sednici Skupštine na čijem dnevnom redu je glasanje o nepoverenju vladi Zdravka Krivokapića i premijerovom predlogu za skraćenje mandata parlamentu, Bečić ističe da rešenje nove vlade traže unutar većine ili da se ide na vanredne parlamentarne izbore.

- Potrebno je isključiti mogućnost prekrajanja izborne volje građana i nema problema kada se onda isključi, da se dogovaramo sa manjinskim strankama. A, ako nema rešenja da idemo na izbore - naveo je Bečić, preneli su podgorički mediji.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je novinarima posle sednice da očekuje da će sutra biti manje glasova za podršku Vladi Crne Gore nego što je danas bilo za usvajanje dnevnog reda.

- Da je sve bilo drugačije ne bi bilo problema. Jedina tendencija je da nađemo održivo rešenje koje će zemlju gurnuti napred. Mislim da će sednica i sutra završiti na isti način - kazao je on.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Crna Gora

#Dritan

#Krivokapić

#zdravko