Beograd će izgleda zauvek biti jedna velika nedovršena priča

Jeste li čuli za reč bitpazar? Ako jeste, vrlo verovatno spadate u nešto stariju populaciju, jer se zapravo radi o jako staroj reči za - buvlju pijacu. 😲

Naime, ovako se pre više od 100 godina nazivala buvlja pijaca, koja se nalazila na Dorćolu, tačnije na mestu gde se danas nalazi raskrsnica ulica Cara Dušana i Kralja Petra. Ipak, kako se grad razvijao, prodavci sa tog mesta su morali da budu izmešteni, tako da su ih vlasti smestile u Fišegdžijsku ulicu, odnosno današnji Bulevar kralja Aleksandra.

Budući da su ovi prodavci prodavali samo stare stvari (sama reč bitpazar znači prodavnica starih stvari), prodavci su bili obavezni da svu robu dezinfikuju u za to predviđenim ustanovama, uz određenu simboličnu taksu.

Kao što vidite, i naši preci su mislili o zdravlju!

A Bulbulder? Ovaj neobično lep kraj Beograda, u kojem je po urbanoj legendi, početkom 80-ih godina prošlog veka živela devojka koju je Beogradski Fantom želeo da impresionira svojim ludim vožnjama po Slaviji, dobio je ime po - potoku.

Naime, taj potok je tekao kroz prostor u kojem se danas nalaze ulice Dimitrija Tucovića i Cvijićeva, a ulivao se u Dunav. Međutim, malo je kome poznato da je ovaj potok dobio ime po - slavujima. Zapravo, reč bulbul znači slavuj, dok reč dere označava potok ili dolinu. Dakle, to naselje bi se na srpskom danas zvalo Slavujev potok, ili realnije Slavujevac.

Za više zanimljivih priča o našem glavnom gradu slobodno posetite Jutjub kanal koji je posvećen upravo ovakvim temama. 😊👇

U krajnjoj liniji, bar oni koji žive u Beogradu bi trebalo sve da ih znaju, zar ne?

IZVOR: YT / Priče o Beogradu

Autor: redportal.rs

#Bulbuder

#Priče o Beogradu

#kako je nastao bulbuder