Za tragediju su okrivili bolnicu, rekavši da je Agnješka bila prinuđena da nosi mrtav fetus sedam dana jer su lekari odbili da ga izvade iz straha da će povrediti blizanca iako je tražila abortus

Još jedna trudnica umrla je u Poljskoj nakon što su lekari odbili da izvrše abortus kada je srce fetusa prestalo da kuca. Njena porodica je jasno optužila vladu da "ima krv na vašim rukama".

Agnješka T. bila u prvom tromesečju trudnoće sa blizancima kada je 21. decembra primljena u bolnicu Presveta Bogorodica u Čestohovi. Kako su objasnili njeni rođaci, osetila je bol kada je primljena u bolnicu, ali je bila pri svesti.

Prvi fetus je preminuo u materici 23. decembra, ali su lekari odbili da ga uklone, pozivajući se na važeći zakon o abortusu, a Agnješkina porodica tvrdi da se "njeno stanje naglo pogoršalo". Bolnica je čekala da otkucaji srca drugog blizanca prestanu nedelju dana kasnije, a zatim još dva dana pre nego što su prekinuli trudnoću 31. decembra.

Agnješka je umrla 25. januara nakon što je nekoliko nedelja provela u bolnici. Njena porodica sumnja da je umrla od septičkog šoka, ali bolnica nije precizirala tačan uzrok smrti.

- Ovo je dokaz da sadašnja vlada ima krv na rukama - navodi se u saopštenju Agnješkine porodice. Takođe su objavili uznemirujući snimak Agnješke u lošem zdravstvenom stanju neposredno pre nego što je umrla.

Za tragediju su okrivili bolnicu, rekavši da je Agnješka bila prinuđena da nosi mrtav fetus sedam dana jer su lekari odbili da ga izvade iz straha da će povrediti blizanca iako je tražila abortus. Blizanac je takođe kasnije umro, a oba fetusa su izvađena dva dana kasnije. Porodica tvrdi da je bolnica tada pozvala sveštenika da sahrani blizance.

Agnješka je još jedna žena koja je umrla zbog nedostatka reakcije lekara, koji koriste zakon o zabrani abortusa kao alibi za svoje ponašanje. Izabela (30) je umrla od sepse prošlog septembra kada je bolnica odbila da izvrši abortus ili carski rez, pozivajući se na zakon o abortusu, u vreme kada je već izgubila bebu. Istraga je utvrdila da je Izabelina smrt prouzrokovana "lekarskom greškom", a bolnica je kažnjena.

Agnješkina porodica tvrdi da je kontakt sa bolnicom bio veoma loš i da su čelnici odbili da podele rezultate Agnješkinih medicinskih testova, pozivajući se na zakon o poverljivosti. Kažu da su doktori "insinuirali" da je Agnješkino stanje koje se brzo pogoršavalo moglo biti uzrokovano BSE-om, ili "bolešću kravljeg ludila", i sugerisali da je jela sirovo meso. Prema saopštenju bolnice, Agnješka je bila pozitivna na COVID-19 pre smrti, iako je dva puta bila negativna kada je primljena.

- Naglašavamo da je bolničko osoblje preduzelo sve neophodne radnje za spasavanje pacijenta - navodi se u saopštenju, ali nije jasno da li je naložena obdukcija.

Agnješka je iza sebe ostavila muža i troje dece.

Autor: redportal.rs

#SMRT

#abortus

#poljska

#trudnica