Upotreba racionalnog razmišljanja već decenijama u opadanju...

Naučnici sa Univerziteta Vegeningen i Univerziteta Indiana otkrili su da je sve veća irelevantnost faktografske istine u javnom diskursu - i da je to deo trenda koji traje već decenijama.

Iako je današnja era tzv. post-istine mnoge iznenadila, studija je pokazala da je u poslednjih 40 godina javni diskurs i interesovanje dramatično promenilo smer sa kolektivnog na individualno, i sa racija ka emocijama.

OD RACIONALNOG KA EMOCIONALNOM

Analizom jezika iz miliona knjiga, istraživači su otkrili da reči asocirane sa raciom, poput "činjenice" i "zaključka", sistematično rastu u upotrebi od 1850. godine, dok reči asocirane sa ljudskim iskustvom sveta (poput "osećaj" i "vera") dramatično opadaju. Ovaj trend je u potunosti obrnut u poslednje 4 decenije, paralelno sa društvenim pomeranjem sa kolektivištičkog modela ka individualističkom - što se i vidi u premeni korišćenja "mi" ka danas univerzalnom prisutnom "ja".

Kako objašnjava ko-autor studije Johan Bolen:

Interpretacija promene reči u knjigama i dalje je veoma komplikovana stvar. Međutim, kao što smo pokazali, preokret se događa kako i u fikciji tako i u svim drugim oblastima književnosti. Šta više, videli smo isti šablon promena i u velikim novinama poput članaka u New York Times što ukazuje da nije samo ograničeno na jedan aspekt pisanja.

RAZLOZI

Prema rečima glavnog autora studija Martina Šafera:

Pretpostavke koje se tiču glavnih pokretača i šablona od 1850. do 1980. su i dalje većinom špekulativne prirode. Jedna od mogućnosti koja se tiče trenda od 1850. do 1980. godine jeste da je na nju uticao vrtoglavi razvoj nauke kao i njihov socio-ekonomski uticaj na društvo koji je podigao status nauke na visoki stupanj poštovanja. Ovaj proces je najverovatnije doveo do obaranja mnogih iluzija koji su se ticali duhovnosti i spiritualizma, za koje nije bilo mesta u modernizovanim, birokratskim i sekularnim društvima.

Šta je tačno uticalo na obrt trenda oko 1980. godine ostaje još teže za odrediti. Međutim, prema autorima, izgleda da postoji veza sa promenama ekonomskih načela koje su uvedene od 1980. godine i čiji benefiti nisu ravnomerno pogodili sve slojeve društva.

DRUŠTVENE MREŽE

Autori su primetili da je promena od racionalnog ka emocionalnom dodatno ubrzana oko 2007. godine sa dolaskom društvenih mreža. Tada je kroz sve jezike nivo reči povezanih sa raciom i dokazima dramatično pao u korist reči koje su asocirane sa emocijama i emocionalnim stanjem. Trenutak koji je i ovde išao ruku pod ruku sa ubrzanom premenom društvenog karaktera od kolektivističkog ka individualističkom, poguranom od strane velikih društvenih mreža poput Instagram i Facebook.

Drugi ko-autor Ingrid Van De Leemput zaključuje:

Šta god da su sile koje pokreću ovu promenu, naši rezultati ukazuju da je ovaj fenomen povezan sa istorijskom klackalicom između dve forme razmišljanja: RACIA I INTUICIJE. Ako se to ispostavi kao tačno, praktično je nemoguće opovrgnuti i zaustaviti ovu tektonsku promenu. Umesto toga, društva će morati da pronađu novi balans gde će prepoznati važnost intuicije i emocija, a sa druge strane čuvati i maksimalno koristiti moć racija, logike i nauke kada se društvo hvata u koštac sa kompleksnim problemima.

Čisto ako ste se nekad zapitali otkud epidemija "ravnozemljaša", verovanja "da su nas stvorili vanzemaljci" i ostalih teorija zavere - evo mogućeg odgovora. 😁

Autor: redportal.rs

#Društvene mreže

#Društvo

#Facebook

#Fejsbuk

#Instagram

#Misao

#Nauka

#Nišljenje

#TikTok

#Twiter

#Vera

#Zaključivanje

#intuicija

#ljudi

#logika

#racio

#tehnologija

#trend

#verovanje