Kineski eksperiment postigao neočekivane rezultate

Eksperiment sa proizvodnjom čiste energije koji je poznat pod imenom Veštačko Sunce uspeo je da dostigne temperaturu od preko 70.000.000 stepeni i da je održi više od 17 minuta tokom testiranja u Kini. Cilj celog programa i eksperimenta je da oponaša prirodne događaje koji se odigravaju na Suncu.

Prošle nedelje kineski naučnici postavili su novi rekord, pošto je njihov Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) poznat i kao Artificial Sun dostigao je temperaturu PET puta veću nego na površini Sunca. Ogromna temperatura plazme od 70 miliona stepeni održana je 1.056 sekundi, odnosno nešto više od 17 minuta. Ovaj podvig je ogroman, a temperatura astronomska posebno kada se zna da je temperatura Sunca oko 15 miliona stepeni.

Projekat EAST ima za cilj da razvije tehnologiju koja može da pruži skoro beskonačnu čistu energiju kroz oponašanje reakcija koje se događaju na Suncu i na drugim zvezdama.

Program koristi nuklearnu fuziju da bi oponašao hemijske reakcije na zvezdama i za razliku od klasične nuklearne reakcije koja koristi fisiju - ovde se ne stvara nikakav otpad.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#eksperiment

#fuzija

#kina

#sunce

#toplota

#uspeh

#Čista Energija