Rešio 2-3 puta zahtevniji problem od prethodnih dodeljenih kvantnim procesorima

U svetu se vodi trka za razvoj kvantnog računara koji može nadmašiti dosadašnje superkompjutere.

Naučnici iz Kine stvorili su superprovodni kvantni procesor sa 66 funkcionalnih kubita (kvantnih bita) koji je u stanju da prođe čak i najmoćnije superkompjutere i završi zadatke za samo delić vremena.

Tim predvodi Jian-Wei Pan sa Univerziteta nauke i tehnologije u Kini, koji je proizveo i ovaj superprovodni procesor i alternativni sistem koji koristi svetlost. Da bi postigao kvantni primat, tim je imao za cilj da koristi 'probleme uzorkovanja' kao svoj računarski zadatak, koji uključuje probleme čija rešenja nisu samo singularna, već višestruki slučajni 'uzorci' duž raspodele verovatnoće. Sa tako ogromnim potencijalnim rezultatima, moguće je stvoriti problem uzorkovanja koji konvencionalni računar ne može izvodljivo da reši, ali kvantni računari mogu, i na taj način demonstrirati kvantnu prednost.

Foto: Unsplash.com/@jakewalker

Kvantni računari koriste kubite za obradu podataka, a stvaranje održivog kvantnog sistema zahteva kvantne procesore koji uključuju više kubita nego što je trenutno moguće. Najveći kvantni procesori trenutno mogu da obrađuju oko 50 kubita, uglavnom zbog fizičkih ograničenja na čipu. Panov novi podesivi superprovodni procesor, nazvan Zuchongzhi, ima 66 funkcionalnih kubita.

Kada mu je predstavljen izuzetno složen problem uzorkovanja, za koji istraživači procenjuju da je 2-3 puta zahtevniji od prethodnih problema dodeljenih kvantnim procesorima, Zuchongzhi ga je završio za 1,2 sata. Pan i kolege očekuju da će za isti problem biti potrebno 8 godina da ga završe najmoćniji superkompjuteri.

Foto: Unsplash.com/Anton Maksimov juvnsky

Istraživači su koristili samo 56 kubita za problem uzorkovanja.

Koji potencijal imaju ovakvi procesori? Prvo, što se tiče problema sa uzorkovanjem, čini se da su kvantni računari konačno znatno bolji od konvencionalnih opcija. To ne znači da su još uvek praktični – potrebno je mnogo više inovacija pre nego što se kvantni računari koriste za stvarne zadatke, a to se verovatno neće dogoditi u skorije vreme. Međutim, postoji velika mogućnost da bi za neke računarske zadatke kvantni procesori mogli biti savršeno rešenje i da bi mogli videti upotrebu u budućnosti.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#kina

#kvantni procesor

#kvantni računar

#superkompjuteri