Gradnja novih kapaciteta, poput TE Kolubara B ili reverzibilna hidroelektrana Bistrica, pomogla bi u ostvarenju cilja

Zadatak EPS-a da obezbedi sigurnost u snabdevanju električnom energijom moguć je samo uz gradnju novih kapaciteta i otklanjanju uočenih slabosti u elektroenergetskom sistemu Srbije, saopštilo je poslovno udruženje Eletromašinogradnja.

Udruženje smatra da bi gradnja novih kapaciteta kao što su TE Kolubara B ili reverzibilna hidroelektrana Bistrica pomogli u ostvarenju cilja energetske nezavisnosti i sigurnosti u snabdevanju.

- Upoznati smo da je EPS dostavio Vladi Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetike predlog za nastavak izgradnje TE Kolubara B, kao strateškog kapaciteta, kao i zahtev da se revirzibilna hidroelektrana (RHE) Bistrica, kao strateška akumulacija, proglasi za projekat od izuzetnog značaja za stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije - naveli su iz Elektromašinogradnje.

Dodaju da su se sredinom oktobra obratili predsedniku Srbije, Vladi i EPS-u sa istim predlogom.Navode da to čine u ime više od 20.000, direktno i indirektno, zaposlenih u firmama domaće elektromašinogradnje.

Autor: Tanjug

#elektromašinogradnja

#energetska nezavisnost

#kapaciteti

#novi kapaciteti