Umesto da bude uplašen, veselo mahao repom

Štene, nazvano Srećko, spaseno je iz grobnice u Negotinu, u koju je, zajedno sa još dva psića upalo pre skoro tri meseca. Iako su ga mnogi hranili tokom ovog perioda za njega se saznalo tek kada su ljubitelji životinja alarmirali zaječarsko Udruženje "Beta".

Štene iz grobnice dobilo je ime Srećko zbog čuda koje mu je omogućilo da preživi. Da je definitivno najjači bio u leglu videlo se i danas kada je posle skoro tri meseca od kada je upao kroz omalenu rupu u podnožju grobnice u starom delu negotinskog groblja, umesto da bude uplašen, veselo mahao repom, piše NG portal.

- Očekivali smo da izvučemo jednu izmučenu i mršavu bebu, a spasili smo uhranjenog i veselog mališana. Žene koje su ga hranile spuštale su mu hranu i vodu uz pomoć kanapa - kaže Tanja Ducić.

Na vest da je štene upalo u grobnicu, Tanja Ducić iz neformalne grupe ljubitelja životinja "Negotinske šapice" se nije dvoumila. Stupila je u kontakt sa organizacijama i ustanovama sa namerom da ovo štene hitno izvuku iz jame, a na poziv se odazvao i doktor veterine Vladan Rajković koji se ponudio da štene besplatno leči.

- Odmah sam obavestila nadležne u JKP "Badnjevo" u čijoj je nadležnosti negotinsko groblje i zaječarsku "Betu" koja nam je pružila dragocene savete kako da ovu akciju završimo na najbolji mogući način. Priznajem, iznenadila sam se kad sam čula da štenci u toj grobnici borave skoro tri meseca. Zaista mi nije jasno zašto niko nije reagovao. Stupila sam u kontakt sa ženom koja se javila u komentarima njihove objave i rekla da ga svakodnevno hrani i ona mi je pokazala mesto - kaže Tanja Ducić.
- Mnogo je ljudi, ispalo je, znalo za njih. Žao mi je što nisam znala ranije pa da ih sve spasemo. Problem pasa u Negotinu nije od juče. Ništa mi ne rešavamo ako ih izbacimo na ulicu, povremeno nahranimo. Odgovorno vlasništvo je sasvim druga priča. Sterilizacija je rešenje. Negotin nema zoohigijenu, a imao ju je nekad, nemamo azil, ne pristupamo ovom problemu kako treba - kaže Tanja.

IZVOR: FB / NEGOTINSKE ŠAPICE

Šef i radnici RJ "Deponija i groblje" kontaktirali su vlasnika grobnice koji je dozvolio da se parcela otkopa. Tokom prepodneva, radnici negotinskog komunalnog preduzeća su iskopali ulaz u grobnicu i iz nje izvukli štene. Druga dva, nažalost, nisu bila te sreće.

- Srećko je dobrog zdravstvenog stanja, veseo je, lepo ručka. Biće kod mene dok ga trajno ne udomimo. I njegova mama će dobiti novi dom kod žene koja je hranila Srećka i najzaslužnija je što je preživeo. Apelujem na sve građane. Psi nisu na ulici jer to žele. Mi smo ih na ulicu poslali. Udomite ako možete, nahranite ih. I njima je hladno, a do hrane se ne dolazi lako - apeluje Tanja Ducić.

Štene je u ovu grobnu jamu, dubine preko dva metra, propalo kroz obližnju omalenu rupu, ispod betona ivičnjaka. Zajedno sa njim su, pretpostavlja se, bila još dva psića, koje je oštenila kuja koja godinama živi na ovom mestu. Grobnica u koju su upali nalazi se u starom delu groblja u kojem su poslednjih godina sahrane retke, za razliku od novih aleja u kojima su svakodnevne.

IZVOR: FB / NEGOTINSKE ŠAPICE

Autor: ngportal.rs

#grobnica

#negotin

#štene