Meštanima veselo 😅😅😅

Otkako je kod jednog uginulog labuda na savskoj obali u Gradišci utvrđeno prisustvo virusa ptičijeg gripa, omiljeno šetalište Gradiščana je pusto, piše Moja Srpska.info.

Labudovi i divlje patke potpuno su se odomaćili i navikli na prisustvo čoveka. Dolazili su na obalu zbog hrane, deca su ih obožavala 🤗. Ranijih godina, prilikom visokog vodostaja, prilazili su kućama u potrazi za hranom.

- Jedan labud prilazio je do našeg dvorišta. Hranila sam ga i uživala gledajući kako ponosno pliva. Ali sad kad je raširena korona, samo nam još nedostaje ptičija gripa. Zato sam se povukla u kuću, a labudovima široka Sava - rekla je Milka Peulić, meštanka Bok Jankovca nadomak Gradiške.

I dok labudovi seju strah oko Save, 20-ak kilometara dalje je drugi problemi. Sova kapitalac upetljala se u žice, prekinula dotok električne energije u potkozarskom selu Dragelji i primorala električare da se penju na banderu. Električar Miloš Ćelić kaže da ni on ni njegove kolege nisu videli veću sovu 😲.

- Ovo je pravi kapitalac. Krilima je napravila kratki spoj, stradala je 💔, a selo je ostalo bez struje. Morali smo intervenisati. Pregledali smo je, fotografisali i konstatovali da je ovo najveći primerak na koji smo naišli. Dobro je dok su putevi prohodni i nema snega - rekao je Ćelić.

Ribolovci na Savi žale se na kormorane. Ova ptica, koja zimuje u ovim prostorima, veliki je istrebljivač ribe. Nezasita je i pravi ogromne štete. Odlično leti, pliva i lovi pod vodom.

- Kormorani su najveći neprijatelji ribljem fondu. Ne znam kako da ih otjeram, ne boje se, a nemaju prirodnih neprijatelja. Galamim na njih, ne obraćaju pažnju na mene. Ne bojim se ni ja. Ni njih, ni labudova, ni ptičije gripe - rekao je Željko Stojnić Želja, koji veći deo godine provodi na svom brodiću na Savskom keju.

Autor: B. Grgić

#Gradiška

#grip

#kormoran

#ptice

#sova