Kapljice vode su bile male, samo nekoliko nanometara u prečniku.

Tačka smrzavanja vode je jedna od stvari koje svi naučimo u školi: 0 ºC ili 32 ºF. Ipak, stvar je dosta složenija od onoga što smo učili u osnovnoj školi. U stvari, voda ima mnogo tačaka smrzavanja, koje često zahtevaju temperaturu daleko ispod 0 ºC da bi se zamrznula. Sada je oboren rekord koliko voda može biti hladna dok ne prestane da bude tečnost.

Ispod 0 ºC vodi i dalje treba mesto za jezgro oko kojeg može da se smrzne. Veoma čista, mirna voda nema mesta nukleacije i može se ohladiti na temperature znatno ispod 0 ºC bez smrzavanja.

Dr Hadi Gasemi sa Univerziteta u Hjustonu istražuje faktore koji određuju kada se voda zamrzne. Gasemi i kolege su objavili u Nature Communications da su oborili rekord za najhladniju tečnu vodu na zapanjujućih -44 ºC. Ovo je 6 ºC ispod prethodnog rekorda.

Kapljice vode koje je Gasemi koristio da postavi novi rekord bile su premale da bi se videle, samo nekoliko nanometara u prečniku.

- Eksperimentalno ispitivanje temperature smrzavanja nekoliko nanometarskih kapljica vode bio je nerešen izazov. Ovde smo, kroz novorazvijene metrologije, bili u mogućnosti da ispitamo zamrzavanje kapljica vode od mikronske skale do skale od 2 nanometra - rekao je Ghasemi u izjavi.

Problem je što će male kapljice vode verovatno ili ispariti ili se zgrudati, što otežava pojedinačno proučavanje.

- Otkrili smo da ako je kapljica vode u kontaktu sa mekim interfejsom, temperatura smrzavanja može biti znatno niža od tvrdih površina - dodao je Gasemi.

Ovi istraživači su stavili kapljice različitih veličina u pore membrane od aluminijum oksida, okružene uljem. Bez ulja, zidovi membrane su delovali kao mesta nukleacije, a kapljice su se smrzle na 0 ºC ili blizu nje. Međutim, kombinacija pritiska ulja i nedostatka tvrde podloge zadržala je tečnost kapi.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#najhladnija tačka

#smrzavanje

#tačka smrzavanja vode

#voda