U zdravstvenu ili bilo koju drugu javnu ili državnu ustanovu nemoguće je ući bez potvrde o vakcinaciji, preležanom virusu ili negativnog testa.

Redakcija RTL Potrage pre nekoliko dana je primila poziv o jednom kafiću u zagrebačkoj Dubravi u kojem se može napraviti kovid-potvrda za 2000 kuna, što su pokušali da provere preko konobara u jednom kafiću.

- Možemo li ostati diskretni... Poslala nas je jedna gospođa. Zainteresovani smo za kovid-potvrdu. Može li se to zaista ovde napraviti? - pitali su reporteri konobara.

Odgovorio im je:

- Ne, ne znam ništa o tome. Pa nismo mi zdravstvena ustanova.

U zdravstvenu ili bilo koju drugu javnu ili državnu ustanovu nemoguće je ući bez potvrde o vakcinaciji, preležanom virusu ili negativnog testa. Nemoguće je i putovati. Na ulazu u glavnu zagrebačku poštu stoji kontrolor koji ih proverava.

- Svaka osoba koja ulazi mora pokazati potvrdu. Korisnici pokazuju razumevanje, ali postoji izuzetak, ako neko dolazi po pošiljku čije bi preuzimanje imalo pravne posledice, tada ne mora pokazati potvrdu -  rekao je Krešimir Domjančić, šef odeljenja za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

Ko očitava QR kodove s potvrda, prihvata i one na papiru. Ne traži posebnu potvrdu da se uveri da je reč o osobi čije je ime očitala aplikacija. Ako se potvrda zeleni, ne može ni znati da li je ona prava ili ne. A priča se da i takve postoje.

RTL je sproveo anketu na zagrebačkoj glavnoj železničkoj stanici.

- Meni su nudili tu potvrdu. Pa ako hoću da dobijem papire da sam vakcinisan za 300 evra, a šta ću s tim? Ako je dole potvrda 100 kuna ili 50, ima 2 dana da šetam po institucijama - rekao je jedan ispitanik.

Drugi ispitanik prodaje mandarine na štandu. Svaki dan vozom putuje u Zagreb i vraća se u Savski Marof. Rekao je da trenutno nema potvrdu. Ako mu zatreba, testira se. Preboleo je koronu i mesec dana ležao u Dubravi. U vozu je, tvrdi, upoznao mladića koji mu je ponudio potvrdu.

- Iz Zagorja dečko, rekao je da je vakcinisan, a nije. Sedeo je sa mnom -  kazao je drugi ispitanik. Potvrde se nude i preko interneta.

Autor: Telegraf / RTL

#kovid-potvrde

#lažne kovid-potvrde

#vakcinisani

#zagreb