Kada je reč o gostima u studiju oni će morati imati ili sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom COVID-19 ili antigenski onodsno PCR test

Javni servis Austrije (ORF) uvodi za svoje zaposlene i goste u studiju takozvano 2G pravilo, prema kojem se pristup omogućava samo vakcinisanim licima ili osobama koje su preležale COVID-19.

ORF ukazuje da se radi o "osetljivim oblastima rada", kao što je studio televizije i radija, multimedijalni njuzrum pokrajinskih studija, ali i šminkernice. U internom pismu zaposlenima se poručuje da 2G pravilo važi u svim oblastima ORF u kojima u isto vreme radi više ljudi pa se time želi smanjiti rizik od zaraze.

Nevakcinisanima se pruža mogućnost da se premeste u druge oblasti. Inače dogovoreno je prelazno rešenje, koje je na snazi do 15. decembra. Aktuelno nevakcinisano osoblje u "osetljivim oblastima rada" ima vreme da se do iduće srede vakciniše prvom dozom protiv koronavirusa.

Ta namera mora biti u pisanom obliku, obavezujuće, podneta rukovodiocu. U slučaju odbijanja prete radno pravne posledice, navodi se u poruci rukovodstva zaposlenima. Do pune imunizacije zaposleni, koji su se odlučili tek sada na vakcinaciju, moraće raditi uz nošenje maske višeg nivoa zaštite FFP2 na radnom mestu, a moraće i svaka dva dana na PCR testiranje.

Do kraja godine nevakcinisano osoblje dobijaće platu i neće biti otpušteno, ali nakon toga, kako ističe ORF, biće izvršena nova analiza ove privremene mere. Kada je reč o gostima u studiju oni će morati imati ili sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom COVID-19, ili pak negativni antigenski test ne stariji od 24 sata, odnosno PCR test ne stariji od 48 sati.

Autor: redportal.rs

#Austrija

#Otkaz

#Vakcina

#javni servis