Noćnim klubovima i barovima biće dozvoljeno ponovno otvaranje, međutim, posetioci će morati da pokažu digitalni sertifikat o vakcinaciji ili negativan test

Portugal će ukinuti gotovo sve preostale mere ograničenja protiv korona virusa od prvog oktobra i na taj način dopustiće da restorani i kulturne ustanove prime maksimalan broj posetilaca, rekao je danas premijer Antonio Kosta.

- Kako većina mera ograničenja koje nameće zakon nestaje, ući ćemo u fazu koja se zasniva na odgovornosti svih nas - rekao je premijer Kosta na konferenciji za novinare.

Takođe je istakao da nikako ne sme da se zaboravi da pandemija nije gotova. Među retkim merama protiv korona virusa koje su ostale na snazi su obavezno nošenje maski u javnom prevozu, na velikim događajima, u staračkim domovima, bolnicama, tržnim centrima i hipermarketima.

Rojters podseća da su maske u Portugalu prošle nedelje prestale da budu obavezne na otvorenom. Budući da je Portugal sada upotpunosti vakcinisao više od 8,5 miliona ljudi, ili 83,4% stanovništva, noćnim klubovima i barovima biće dozvoljeno ponovno otvaranje, nakon što su zatvoreni u martu 2020. godine, rekao je Kosta.

Međutim, posetioci će morati da pokažu digitalni sertifikat o vakcinaciji ili negativan test na korona virus. Od 1. oktobra više neće biti ograničenja u broju ljudi kojima je dozvoljeno da sede zajedno u restoranima i kafićima, ili da posećuju kulturne događaje, venčanja i krštenja.

Digitalni sertifikati ili negativni testovi više neće biti obavezni u hotelima i teretanama, ali će i dalje biti potrebni za prisustvovanje velikim kulturnim ili sportskim događajima, poručio je Kosta.

Autor: redportal.rs

#Portugal

#kovid mere

#kovid sertifikati

#pandemija