Tajna je u tom sumraku između svetova - sveta jave i sveta sna 🧐

Najpoiznatiji nadrealista svih vremena Salvador Dali, posedovao poprilično neobičnu metodu za uspavljivanje. Kada bi osetio da je spreman za spavanje (što je u njegovom slučaju bila stolica) nakon dugog dana maštanja, šta bi se dogodilo ako bi satovi mogli da se savijaju ili slikanja slike lobanje koja sadrži druge lobanje ad infinitum, poneo bi sa sobom set ključeva ili kašiku.

Držao bi metalni predmet u svojoj ruci, koju bi obesio preko ivice stolice (fotelje). Na podu je bio metalni tanjir. Kako bi padao u san, predmet bi ispao iz njegove ruke, udario u tanjir i odmah ga probudio.

Dali je verovao da ovakav način spavanja daje mu njemu kreativan podstrek i bust, i odmah pošto bi kašika udarila o metalni tanjir skakao bi iz fotelje i započinjao rad. Dali je bio neoborivo nediskutabilno kreativan, ali istraživaču su ipak želeli da provere njegovu tvrdnju i stoga su se bacili da provere da li bi njegova tzv. tehnika radila i na običnim ljudima.

ZA PRAVO ČUDO, RADILA JE. 😮

Rad i studiju su odmah objavili u prestižnom časopisu Science Advances. U studiji tim naučnika je zadavao učesnicima eksperimenta matematičke zadatke, od kojih je svaki imao skriveno pravilo koje bi im omogućavalo da reše problem skoro istog trena.

Nakon što su pokušali da reše problem, učesnici su podeljeni u 3 grupe pre no što su pokušali ponovo da se uhvate u koštac sa zadacima. Prva grupa je bila ona koja je stalno bila budna, druga ona koja je podvrgnuta Dalijevoj metodi i treća kojoj je dozvoljeno da odu u REM fazu sna (duboki san).

Rezultati su pokazali da oni koji su bili pod Dalijevom metodom troduplirali su sebi šanse da provale skriveni deo zadatka, što ukazuje na dramatično povećanje sposobnosti kreativnog razmišljanja. Čak 83% ljudi koji su bili podvrgnuti ovoj metodi uspelo ja da skonta skriveni deo matematičkih zadataka.

Kako navode autori:

Ovde, na ovom primeru, mi pokazujemo da stanje uma između sna i jave stvara varnice krativnosti u mozgu, mi smatramo da je N1 faza mozga (rana faza sna, ulazak u duboki san) predstavlja najidealniji koktel kreativne energije.

Međutim kako su učesnici ulazili u duboki san (REM) taj efekat je nestajao. To smo i potvrdili analizama EEG (elektrocefalograma):

Rezulatati pokazuju da kratki inkubacioni period u okvitu koga se nalazi i kratki perod N1 sna ima značajan efekat na sposobnost sagledavanja stvari, razmišljanja van ustaljenih parametara i rešavanja problema - ali nestaje onog trena čim se uđe u dubok san.

Što je najvažnije od svega, Dalijeva tehnika može vrlo lako da se primeni i u životu običnih ljudi:

Zbog toga što ne zahteva niakav materijal pored svakodnevnih predmeta koje nalazimo oko sebe, Dalijeva tehnika može biti primenjena od strane svakoga ko želi da prizove k sebi svoju kreativnu muzu - bilo kući ili na poslu.

Što se tiče samih razloga zašto se ovakav efekat stvara u mozgu tokom Dalijevog "spavanja", za sada se ništa ne zna i potreban je mnogo proučavanja mozga da bi se to odgonetnulo. Ali naučnici koji su sproveli ove eksperimente ipak imaju svoje zaključke:

N1 tip sna sa sobom donosi i nevolje, spontane, veoma slične snu, iskustva koja stalno naviru i uključuju u sebe stvari koje su se dogodile neposredno pre padanja u san - stvari iz realnosti, iz jave. Uključvanje tih stvarnih iskustava događa se na kreativan način, na način vezivanja za sećanja koja se u širem smislu mogu asocirati sa njima. Takva iskustva se mogu donekle i posmatrati kao lutanje uma dok smo budni i naviranje spontanih misli - i na takav isti način kao na javi, tako i u ovom stanju mogu da nam donesu nove ideje i kretivne pristupe.

Probajte! 😁

Autor: redportal.rs

#Metod

#Nauka

#Test

#Um

#eksperiment

#java

#kreativnost

#mozak

#salvador dali

#san