Čuveni lekar sa mreže TikTok objasnio zašto je za neke muškarce zdravije da nose bradu nego da se briju

Jedna od najneobičnijih pojava među influenserima na mreži je svakako doktor Karan Radžan, Indijac poreklom, zaposlen na jednoj klinici u SAD, koji gotovo svakodnevno deli zdravstvene savete i objašnjenja preko svog profila na mreži TikTok.

Ovoga puta ovaj lekar čije savete manje-više redovno prenosimo, objasnio je (doduše posredno 😄) zašto je za muškarce verovatno zdravije da nose brade nego da se briju.

Naime, u najnovijem snimku koji je objavio na svom profilu dr Radžan se uhvatio upravo ove teme, objašnjavajući da brada zapravo štiti od mnogih bolesti.

- Ako je verovati nauci, nošenje brade može biti dobro po vas. Zapravo, koža koju pokriva brada može biti čistija nego ona bez brade. Studija koja je sprovedena nad medicinskim osobljem pokazuje da medicinski radnici bez brade imaju 3 puta veću šansu da razviju MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus - oblik infekcije koje izazivaju stafilokoke), verovatno jer brijanje stvara mikoabrazije koje su idealne za razmnožavanje ovih bakterija - objasnio je lekar, dodajući da je mit da brade ne mogu pružiti 'supermeku kožu'.

Razlog tome je što brada sprečava kontakt mnogih stvari iz spoljne sredine sa kožom na licu.

- U prvom redu, brada blokira sunčevu svetlost koja u dobroj meri oštećuje kožu. Zatim, ona sprečava i direktan kontakt naših prstiju sa kožom, što je obično najčešći razlog za prenos svakakvih infekcija na kožu lica. Time vas ujedno i sprečava da slučajno skidate naslage ulja sopstvenog lica čija je biološka uloga da vam vlaže kožu. Brada takođe zbog ovoga štiti od dobijanja raka kože, kao i od opekotina koje možete dobiti od Sunca. Zapravo, osobe sa bradom su 3 puta manje izložene UV zračenju nego muškarci koji se briju, što potvrđuje niz studija koje su rađene na tu temu - rekao je dr Radžan, uz delimičnu ogradu, budući da brada samo smanjuje rizik od dobijanja raka, što ne znači da treba odustati od sredstava za sunčanje tokom najtoplijih letnjih meseci.

Da li ovo ujedno i objašnjava zašto su ljudi iz četničke emigracije živeli relativno dugo, ne bismo znali, ali svakako je zanimljiv ugao posmatranja. 😄

Video: tiktok.com/@dr.karanr

Autor: undefined

#dr karan radžan

#zašto je zdravije da muškarci nose bradu

#četnici zdraviji od partizana