Opljačkana imovina i razrušena mesna župna crkva Svetog Ivana Nepomuka sa župnim dvorom.

Vrhovni sud potvrdio je prvosepenu presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je pripadnik srpskih "teritorijalaca" Đ. J. u odsustvu nepravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika u Saborskom u novembru 1991.

Najviši sud podsetio je da je Đ. J. osuđen zbog ubijanja civilnog stanovništva, rušenja i paljenja kuća i rušenja sakralnih objekata 1991. za vreme oružanog sukoba i da je učestvovao u napadu na jedno selo i izdavao naredbe da se puca bez izbora po civilnim ciljevima i objektima. Vrhovni sud je precizirao da je Đ. J. pri ulasku u selo nakon savladavanja otpora s još dvojicom muškaraca rukovodio vojnim skladištima i zapovedio likvidaciju hrvatskih civila, rušenje kuća, sakralnih objekata i pljačku imovine.

Sud je dodao da je ubijeno najmanje 32 civila, porušen deo domaćinstava, opljačkana imovina i razrušena mesna župna crkva Svetog Ivana Nepomuka sa župnim dvorom. Najviši sud je pojasnio da je optuženom kao olakšavajuća okolnost priznata ranija neosuđivanost, dok mu je kao otežana okolnostpriznato smrtno stradanje najmanje 32 civila koji su ubijeni streljanjem, vešanjem,paljenjem i sečenjem motornom testerom.

Uz to, otežanim je priznato i da je nastupila velika materijalna šteta na civilnim i sakralnim objektima.

Autor: Večernji list

#Hrvatska

#Srbin

#sud