Potrebno je samo da potpišete ugovor kojim odobravate kompaniji da večno koristi vaš lik u izradi robota

Ko kaže da nema prilike da se zaradi u današnjem svetu? 😄 Najnoviji primer koji pokazuje suprotno dolazi iz Rusije, tačnije tehnološke kompanije po imenu Promobot (koja, doduše, ima kancelariju u Njujorku).

Naime, čelnici su rešili da ponude ni manje ni više nego 200.000 dolara (nešto manje више од 177.000 evra) čoveku koji će prodati izgled svog lica, kako bi mogli da imaju robota sa likom osobe koje stvarno postoji.

Iako je kompanija do sada izradila više robota sa ljudskim likovima koji su bili kompjuterski generisani (mada smo uvereni da ima ljudi koji liče na ove, već izrađene modele) ali su sad rešili da to podignu na viši nivo.

IZVOR: YT / Promobot

U opisu zahteva piše da su otvoreni za sve rase i polove, ali da ipak traže lice dobronamernog i dobroćudnog izgleda, uz jedan jedini uslov - potencijalni prodavac svog lika mora imati najmanje 25 godina.

Čelnici kompanije se nadaju da će posle pravljenja ovog robota s pravim ljudskim likom konačno krenuti u prodaju tih modela koji će služiti na poslovima pružanja informacija u hotelima, tržnim centrima i aerodromima od 2023. godine.

- U našoj kompaniji radimo na razvijanju tehnologija na poljima raspoznavanja lica, govora, autonomnog upravljanja, veštačke inteligencije i drugim oblastima robotike - navedeno je na njihovom sajtu.

Kompanija aktivno posluje od 2019. godine, a u međuvremenu su u više navrata skrenuli pažnju medija na sebe zbog neobičnog izgleda njihovih robota.

Osoba koja pobedi na konkursu za najpoželjnije lice za pomenutog robota koji će pružati usluge u davanju informacija će prvo morati da preda 3D model svog lica i tela, a zatim će morati da snimi 100 sati materijala u kojima će morati da izgovara razne reči i u različitim kontekstima, kako bi robot mogao da ih koristi u razgovoru sa klijentima i osobama kojima će trebati razne informacije.

Nakon toga, pobednički kandidat bi trebalo da potpiše i dozvolu kojom će dozvoliti kompaniji da koristi njegov lik na neograničeni period vremena.

Iako sama pomisao da bi neka kompanija mogla da se služi vašim likom i glasom praktično zauvek, mnogi su već počeli da se prijavljuju, jer (skoro) 180.000 evra nije mala cifra, zar ne? 🤔

IZVOR: YT / Promobot

Inače, ova rusko-američka kompanija nije prva koja je došla na ovu ideju. Naime, 2019. je jedna tehnološka kompanija (koja je ostala anonimna za širu javnost) raspisala konkurs za praktično istu stvar, uz ponudu od 100.000 funti (oko 118.000 evra).

Posao su ponudili poznatoj robotičkoj firmi Geomiq, iz koje su se samo zahvalili na ponudi, budući da su iako ideju videli kao zanimljivu, činjenica da se traži da neko proda prava na svoj lik zauvek - predstavlja potencijalno veliku odluku za svakog kandidata.

Pa eto, ako neko od vas nema problem s tim da neki robot, koji recimo bude radio na šalteru bioskopa za 200 godina, izgleda baš kao vi - neka proba. 🤖

Autor: redportal.rs

#Kompanija

#Promobot

#nudi 250.000 evra

#prodavanje izgleda

#robot

#ruska kopanija