Slavni argentinski fudbaler preminuo je u 60. godini

Tačno pre godinu dana preminuo je po mnogima najbolji fudbaler svih vremena - legendarni Argentinac Dijego Armando Maradona.

Dana 25. novembra 2020. godine svet se zavio u crno nakon vesti da je legendarni fudbaler preminuo u 60. godini života.

Maradona nije bio samo najbolji fudbaler, već mnogo više od toga.

Zračio je harizmom koja je opčinila ceo svet, imao buran život pun uspona i padova, skandala i krimilana, ali i pored svega toga ceo svet mu se klanjao.

Maradona je na istoj utakmici bio strelac "gola veka" i "autor" najkontroverznijeg gola u istoriji fudbala, nazvanog "Božja ruka".

IZVOR: YT / ify212

Pamtićemo ga po mnogo čemu, pre svega majstorijama koje je pravio na terenu.

Prvu fudbalsku loptu je dobio za treći rođendan, i to od ujaka. Nadimak mu je "El pibe de oro" - Zlatni dečak.

Za Boku Juniors je potpisao sa 21. godinom i iste sezone osvojio titulu prvaka Argentine, jedini klupski trofej u rodnoj zemlji.

Maradona je 1982. godine prešao u Barselonu i oborio rekord pošto je transfer koštao 7,6 miliona dolara.

Kao jedan od najlepših momenata u karijeri istakao je gol Zvezdi u Beogradu u oktobru 1982. godine, kada je lobovao golmana Aleksandra Stojanovića. Doživeo je da mu 90.000 navijača aplaudira.

IZVOR: YT / Alex Bourouf

U El klasiku odigranom 1983. godine je dao gol Realu za pobedu i postao je prvi igrač Barselone u istoriji kome su aplaudirali navijači Reala.

IZVOR: YT / César Fútbol Total

U Napoliju je igrao od 1984. do 1991. godine, a zbog svega što je napravio u Napulju, dres sa brojem 10 je povučen iz upotrebe.

Tokom karijere je odigrao 680 utakmica i postigao 345 golova. Zbog korišćenja kokaina bio je pod 15-mesečnom suspenzijom.

U svetu postoji desetak crkava koje nose ime po Maradoni.

Često je iskazivao simpatije prema Jugoslaviji i Srbiji. Bio je blizak prijatelj sa Emirom Kusturicom koji je snimio film o njemu i sa Novakom Đokovićem, piše Kurir.

Autor: kurir.rs / redportal.rs

#Argentina

#SMRT

#dijego maradona

#fudbaler

#godisnjica