Dolaskom u Crnu Goru Amfilohije je pokrenuo crkveni život.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović rođen je 7. januara 1938. u Barama Radovića u porodici Ćira i Mileve Radović.

Osnovnu školu završava u mestu rođenja, a Bogosloviju u Beogradu. Zatim završava Bogoslovski fakultet kao i na Filozofskom fakultetu klasičnu filologiju. Postdiplomske stuje završava u Rimu i Bernu, a potom je 7 godina boravio u Atini gde je i doktorirao. Zamonašio se 1967. u Grčkoj, a od 1976. postaje redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu.

Pre postavljenja za episkopa banatskog bio je dekan na Bogoslovskom fakultetu. 1985. je postao episkop banatski, a 1990. prelazi u Crnu Goru i postaje mitropolit crnogorsko-primorski.

IZVOR: YT / Радио Светигора

Dolaskom u Crnu Goru Amfilohije je pokrenuo crkveni život. Obnavljane su stare i crkve i nicale su nove. Pokrenuo je 1992. novine Svetigora, a zatim i radio Svetigora 1998.

Kada se 2007. patrijarh srpski Pavle razboleo, Sinoc SPC je Amfilohija ovlastio da obavlja dužnost patrijarha.

Bio je jedan od glavnih vođa litija i naroda u Crnoj Gori kada je crnogorski parlamet doneo Zakon o slobodi veroispovesti po kojem su ukidane određene slobode SPC.

IZVOR: YT / VOP TV

Mitropolit Amfilohije je dobio koronavirus i 6. oktobra legao u KBC u Podogorici. Oporavak je tekao dobro sve do 29. oktobra kada je uočeno da slabije diše. preminuo je 30. oktobra 2020.

Sahranjen je u kripti Saborne crkve Hristovog vaskrsenja u Podgorici 1. novembra 2020.

IZVOR: YT / ИВАНГРАД студио

Autor: Redportal.rs

#Godišnjica

#SMRT

#mitropolit Amfilohije